Politiet mistænker 16-årig pige for bombeplaner mod jødisk skole i København

En 16-årig pige er mistænkt for at ville bombe Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle.

Ved Retten i Holbæk er en 16-årig pige og en 24-årig mand i dag fremstillet med henblik på fortsat varetægtsfængsling. (© DR Nyheder)

En 16-årig pige fra den nordvestsjællandske by Kundby mistænkes af politiet for at ville fremstille en bombe, der ifølge sigtelsen var tiltænkt mod den jødiske Carolineskolen i København samt Sydskolen i Fårevejle.

Politiet har sigtet pigen efter straffelovens terrorparagraf, der kan give fængsel på livstid.

I forbindelse med sagen skal politiet have fundet bombemanualer hos pigen, ligesom anklagen lyder på, at pigen mistænkes for at ville forsøge at bombe Sydskolen i Fårevejle med sprængstoffet TATP, som hun - igen ifølge politiet - har gennemført prøvesprængninger med. Hun skal endvidere have forsøgt at anskaffe diesel og gødning.

24-årig mistænkt for at hjælpe til terrorplaner

I samme sag er en 24-årig mand, der tidligere har været rejst til Syrien og har opfordret til jihad på en Facebook-profil, sigtet af politiet efter samme bestemmelse - terrorparagraffen. Han mistænkes af politiet for at have hjulpet med planlægningen.

Samtidig er han sigtet af politiet for at have hjulpet med at anskaffe gødning og diesel.

Det står klart efter dagens retsmøde ved Retten i Holbæk, hvor dommeren kun besluttede at lukke dørene modsat tidligere, hvor varetægtsfængslinger og fristforlængelser i sagen er kørt for dobbeltlukkede døre. Dermed har sigtelsen ikke tidligere været offentligt kendt.

Anklageren sagde i begyndelsen af dagens retsmøde, at man nu ønskede sigtelserne frem, fordi "vi går ind i en ny fase".

Mangler afhøringer

Den 16-årige pige blev anholdt og varetægsfængslet den 13. januar i år - i første omgang i isolation. I forbindelse med anholdelsen var Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste på den 16-årige piges adresse.

Retten afgør senere i dag, om mistankegrundlaget er stærkt nok til at opretholde varetægtsfængslingen mod de to personer.

Begge personer nægter sig skyldige. Dommeren besluttede at lukke dørene efter sigtelsen var læst højt.

Sagen kort:

  • En 16-årig pige og en 24-årig mand mistænkes for at ville bombe Carolineskolen i København samt Sydskolen i Fårevejle.

  • De er sigtet efter straffelovens terrorparagraf, der kan give fængsel på op til livstid.

  • De har begge siddet varetægtsfængslet i sagen siden januar.