Politiet om christianitters blokade af Pusher Street: Vi er klar til at hjælpe

Indsatsen mod organiseret hashsalg på Christiania fortsætter, forsikrer Københavns Politi.

Tirsdag blokerede beboerne på Christiania indgangene til Pusher Street. Københavns Politi hilser aktionen velkommen og tilbyder beboerne hjælp og støtte. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Københavns Politi har tirsdag været i området omkring Christiania for at tilbyde hjælp til de christianitter, der blokerede Pusher Street og dermed lukkede for salg af hash.

Lederen af den operative specialafdeling forsikrer, at politiet også i de kommende dage vil være klar til at tage sig af eventuelle hashsælgere, der forsøger at genåbne gaden.

- Vi rydder jævnligt Pusher Street. I år har vi gjort det otte gange, men den bliver lynhurtigt bygget op igen. Det er markedskræfterne, der hersker, for der er desværre brugere af hash, der kommer i Pusher Street. Dem, håber vi, bliver væk og så skal vi nok tage os af de organiserede hashsælgere, siger vicepolitiinspektør Lars Ole Karlsen fra Københavns Politi.

Christianitter blokerede gade

Tirsdag morgen blokerede beboere på Christiania indgangene til gadestrækningen Pusher Street, der er berømt og berygtet som illegalt hash-marked.

- Vi kan hverken løse den voksende bandeproblemstilling, eller politiets stigende aggressivitet. Det er et signal om, at der foregår noget på det civile Christiania, vi ikke kan løse, og ikke kan stå inde for, siger Knud Foldschack, advokat for Fonden Fristaden Christiania, der er den juridiske ejer og lejer af området Christiania, til Berlingske.

At området er en brudflade mellem organiseret kriminalitet og politiet underbygger en frisk statistik fra Københavns Politi. Den viser blandt andet, at der på Christiania i år indtil videre har været 48 tilfælde af vold mod politiet samt 72 sager om ulovlige våben.

- Det er mange sager på et så lille område. Der er fortsat stor modstand mod politiet på Christiania og i Pusher Street i særdeleshed, siger vicepolitiinspektør Lars Ole Karlsen.

Han afviser kritikken fra Fonden Fristaden Christiania om, at politiets stigende aggressivitet er en del af problemerne.

- Jeg har meget stor tiltro til, at mine folk håndterer modstand efter reglementet. Vi møder stor modstand på Christiania - både hvad angår anholdelser men også med stenkast og andet, siger Lars Ole Karlsen.

Beboere samlet til fællesmøde

Tirsdag eftermiddag samledes beboerne på Christiania til fællesmøde. Hvis christianitterne beslutter at lukke Pusher Street permanent, vil politiet fortsat stå klar til at hjælpe.

- Jeg kunne forestille mig, at det gode Christiania også har fået nok af det hårde og afstumpede miljø der hersker i Pusher Street omkring de organiserede hashsælgere. Det håber vi og hjælper gerne til en varig lukning af gaden som hashmarked, siger vicepolitiinspektør Lars Ole Karlsen.