Politiet om de kendtes videoer i bilen: - Svært at straffe dem

Vi fokuserer på at ændre folks moral - ikke uddele bøder, siger Rigspolitiet.

Politiet ville gerne straffe for videoerne, folk selv har lagt op på sociale medier. Men det er svært at bevise, at det er bilisten selv, der har filmet. (Foto: (Screendump) © (screendump))

Det kan være utrolig svært for politiet at uddele bøder og klip, når danskere filmer med mobiltelefonen i hånden, mens de kører bil.

Det siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, efter at DR Nyheder tidligere i dag kunne fortælle, hvordan flere kendte danskere har optaget og publiceret videoer af dem selv, mens de kører bil med telefonen i hånden.

Det kaldte Rådet for Sikker Trafik 'forkasteligt', da de har et kæmpe ansvar for en farlig tendens som forbilleder.

- Først og fremmest, uanset om man er kendt eller ej, så er det hamrende forkert, siger Christian Berthelsen.

- Men hvis man er et kendt ansigt med mange følgere, så forstærker det det forkerte. Folk ser op til de her mennesker. Det kan starte en trend med, at det er okay, fordi de kendte gør det. Man skal tænke sig gevaldigt om, når man har indflydelse som kendt med masse følgere.

Men det er vel ulovligt?

- Altså, det er jo selvfølgelig ulovligt i sig selv at bruge håndholdt mobiltelefon. Men så er der hele uopmærksomhedsaspektet. Ét er en bøde. Noget andet er, hvad det kan forårsage af uheld.

- Over en tredjedel af alle trafikuheld sker på grund af uopmærksomhed. Andre bilister bliver jo voldsomt udsat for fare.

- Ved at bruge sociale medier, så gør man det endnu mere populært, og det kan jeg simpelthen ikke begribe, at man gør.

Kan I straffe dem, og bliver de straffet?

- Ja, selvfølgelig kan vi straffe dem. Det er ulovligt. Men det kan være svært at løfte bevisbyrden i det her. Man kan sjældent direkte sige, at den, der har filmet, også har kørt. Man kan jo altid påstå, at der har siddet en ved siden af eller bagved og optaget det.

- Og man kan manipulere videoerne, og det kan være svært at se.

- Derudover skal vi jo stedbestemme. Kan vi overhovedet være sikre på, at det er sket i Danmark? Videoen skal vise, at det sker i Danmark. Vi skal være 100 procent sikre på alle de her ting, før vi på nogen måde kan tage dem i retten. Er der den mindste tvivl, så taber vi sagen.

Christian Berthelsen fortæller, at det er de samme overvejelser, der gør sig gældende på de videoer, hvor almindelige bilister optager deres kørsel og lægger det på nettet. Her er det dog endnu sværere, da videoerne bliver lagt op anonymt modsat de offentligt kendte, der filmer deres ansigt.

Hvis I ikke straffer dem, hvorfor skulle de så stoppe med det?

- Det, man skal fokusere på, er folks moral. Det er det, vi skal ændre. Bøden er ikke alfa-omega, men vi skal have folk til at stoppe med det her.

- Hvis man har en masse følgere, bør man simpelthen stå frem og fortælle, at det her gør jeg ikke mere, fordi det er farligt og en rigtig skidt tendens. Man er nødt til at være klar over, hvad det betyder.

Christian Berthelsen vil ikke kommentere de respektive videoer, som DR Nyheder har set og beskrevet. Både Alexander Husum og Martin Thorborg blev kontaktet, men kun sidstnævnte ville stille op til interview. Se ham filme i sin bil her:

Facebook
Twitter