Politiet om smadrede muslimske gravsteder: Vi ser med stor alvor på sagen

Det var en radioværts opslag på Facebook, der gjorde politiet opmærksom på omfanget af det formodede hærværk på kirkegården.

- Jeg bliver ringet op af en medarbejder fra politiet, som beklagede, at det var en fejl, at de ikke optog anmeldelsen i første omgang, siger journalist Rushy Rashid, hvis mor er begravet på kirkegården. Foto: Rushy Rashid

Et opslag på Facebook er her til aften blevet en sag for Københavns Politi.

Journalist og radiovært på Radio24syv Rushy Rashid gjorde tidligere på dagen en chokerende opdagelse, da hun besøgte sin mors gravsted på Vestre Kirkegård i afdelingen med muslimske grave.

Flere grave omkring hendes mors gravsted var væltet og knækket. Mistanken om hærværk fik hende til at ringe til Københavns Politi.

Men i første omgang ville politiet ikke tage imod Rushy Rashids anmeldelse.

- Som udgangspunkt skal det være personen, der har været udsat for hærværk, som skal anmelde forbrydelsen, fordi vi skal bruge vedkommendes accept om, at de ønsker gerningsmanden straffet, siger Thomas Tarpgaard, vagtchef ved Københavns Politi, til DR Nyheder.

Politiets oplysninger over telefonen fik radioværten til at gå hjem og skrive et opslag på Facebook med det formål at få pårørende til begravede med skændede gravsteder til at anmelde hærværket.

- (...) Derfor har jeg valgt at smide disse billeder op på fb (Facebook, red.). Hvis I kan genkende gravene eller kender pårørende til disse grave, så bed dem om selv at anmelde dette hærværk, skriver Rushy Rashid i sit opslag, som er ledsaget af billeder af de ødelagte gravsteder.

Politiet ser også opslaget på Facebook, som i skrivende stund er delt knap 550 gange.

- Da vi bliver klar over omfanget efterfølgende, optager vi en anmeldelse, siger Thomas Tarpgaard.

Rushy Rashid siger til DR Nyheder, at hun senere på aftenen er blevet ringet op af Københavns Politi.

- Jeg bliver ringet op af en medarbejder fra politiet, som beklager, at det var en fejl, at de ikke optog anmeldelsen i første omgang, siger Rushy Rashid.

Hun har efterfølgende fået flere henvendelser fra flere bekymrede pårørende, der spørger til, om hun så, om der var andre afdelinger på kirkegården, hvor gravstederne også var blevet skændet.

Flere personer arbejder allerede nu på at få en indsamling op at stå, hvor pengene skal gå til at få repareret de ødelagte sten, siger Rushy Rashid.

- Undersøgelserne går i gang i morgen

Vagtchef Thomas Tarpgaard siger, at de her og nu ikke har mulighed for at opklare forbrydelsen, men i morgen, når det bliver lyst igen, tager politiet ud til Vestre Kirkegård. Han vil dog ikke fortælle, præcis hvilke metoder der vil blive brugt i efterforskningen.

- Vi betragter det som et gerningssted, og vi kan være heldige at finde spor, for eksempel dna eller noget andet, der gør, at vi kan løbe den sag her op, siger han.

Han kan ikke svare på, hvor ofte politiet har held med at opklare hærværk mod gravsteder, men forsikrer, at politiet tager sagen alvorligt.

- Vi ser med stor alvor på det er. Det er noget, der berører folk meget, fordi der er mange følelser involveret, siger han.

Thomas Tarpgaard opfordrer pårørende til afdøde, hvis gravsteder har været udsat for hærværk, til at ringe ind, så politiet nærmere kan bestemme gerningstidspunktet. Han siger samtidig, at pårørende til begravede på kirkegården bør slå vejen forbi for at se, om alt er, som det skal være.

I juni 2015 blev der begået hærværk mod Den Muslimske Gravplads i Brøndby, hvor cirka 50 gravsten blev væltet.

Facebook
Twitter