Politiet siger ja til muslimsk fredsring om københavnsk synagoge

Initiativtagere med muslismsk baggrund har fået ja til at lave en fredsring rundt om synagogen i Krystalgade.

Omkring 1.000 mødte op til en fredsring på rådhuspladsen fredag den 27. februar. Nu bliver der også lavet en fredsring om den jødiske synagoge. (Foto: © Foto: Nikolai Linares, Scanpix Danmark)

For to uger siden vendte Københavns Politi tommelfingeren nedad og sagde klart nej til, at muslimer måtte lave en fredsring rundt om synagogen i Krystalgade.

Men nu mener politiet ikke længere, at der er noget til hinder for, at den fredelige markering bliver gennemført og har derfor givet tilladelsen.

Fredsringen rundt om Det Jødiske Samfunds synagoge i Krystalgade ser derfor ud til at blive en realitet lørdag den 14. marts klokken 14.00. Det glæder naturligvis Niddal El-Jabri, der er en af initiativtagerne bag.

- Det er jo dejligt. Det er et stort ønske for mig personligt at sende et signal om, at jøder selvfølgelig ikke skal være forfulgt af frygt og angst, siger Niddal El-Jabri, der selv er muslim og har forsøgt at få tilladelsen de seneste par uger.

En mulighed for at vise sin holdning

Det var netop i synagogen i Krystalgade, at den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein skød og dræbte den 37-årige Dan Uzan, der stod vagt den skæbnesvangre lørdag aften i januar.

Derfor ser Niddal El-Jabri det også som naturligt at lave en fredsring netop her.

- Det skal ikke være sådan i Danmark, at jøder skal gå og være bange. Med tilladelsen er der nu mulighed for at de, der der deler den holdning, kan komme og vise det med deres tilstedeværelse lige der, siger han.

Ærgrer sig lidt over forsinkelsen

Niddal El-Jabri ærgrer sig en anelse over, at tilladelsen til fredsringen først kommer nu.

- Jeg tror, at deltagelsen ville have været større, hvis vi havde fået tilladelsen i den første uge efter angrebet. Men det kan vi jo ikke ændre på nu. Vi må prøve at lave lidt ekstra fodarbejde, siger han.

En lignende markering med en fredsring fandt sted på Rådhuspladsen i København fredag 27. februar, ligesom en fredsring rundt om synagogen i Oslo 21. februar blev omtalt i det meste af verden.

DR Nyheder ville gerne have spurgt Københavns Politi, hvordan det kan være, at fredsringen nu kan gennemføres, når det ikke kunne lade sig gøre for to uger siden, men kommunikationschef Mads Jensen kan ikke forklare, hvad der har ændret sig - kun at det nu er muligt.

- Puslespillet ændrer sig jo fra dag til dag. Nu mener vi ikke, at det giver de store problemer, siger Mads Jensen til DR Nyheder.

Men har sikkerhedssituationen ændret sig ved synagogen?

- Det kan jeg ikke svare på. Men nu er situationen sådan, at man godt kan holde den her fredsring, siger Mads Jensen.