Politiet sigter otte gange så mange for gadetiggeri

I løbet af de seneste år er antallet af årlige sigtelser for tiggeri steget fra 9 til 76.

En tigger ligger på sine knæ med ansigtet mod jorden. Arkivfoto. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Når politiet er ude på patrulje, bliver et stadigt større antal tiggere sigtet for at sidde med papbæger eller udstrakt hånd.

Hele otte gange flere sigtelser for tiggeri ser man i 2016 sammenlignet med bare tre år forinden, viser tal fra Rigspolitiet.

Sidste år er der nemlig registreret i alt 76 sigtelser for tiggeri mod bare ni sigtelser i 2013. Tallet er steget støt de sidste fire år, da der i 2014 var 19 sigtelser og i 2015 35 af slagsen.

Det er især i hovedstaden, at politiet sigter flere personer for at overtræde straffelovens paragraf om tiggeri, fortæller Kjeld Farcinsen, der er sektionsleder i Københavns Politi.

- Det er en konsekvens af indsatsen fra i 2014. Københavns Politi valgte at lave en målrettet indsats mod det stigende antal betlere i gadebilledet. Stigningen skyldes, at der er flere, der er blevet tildelt en advarsel dengang og derfor bliver sigtet, fordi de bliver taget i det igen. Derudover er indsatsen blevet intensiveret fra 2015 til 2016, forklarer han.

Han forventer, at tendensen vil fortsætte i 2017, da politiet allerede nu kan se en stigning i forhold til samme periode sidste år.

Flere anmeldelser om tiggeri

Når politiet rykker ud til en anmeldelse om tiggeri, giver betjentene i første omgang en advarsel i form af et påbud. Det betyder, at tiggeren ikke længere må opholde sig på stedet. Denne advarsel er gældende i fem år.

Det har de forskellige danske politikredse valgt at gøre i alt 180 gange i 2016.

Overtrædes påbuddet, kan der sigtes i sagen. Tilbage i 2013 var som nævnt i alt ni sigtelser for betleri. Men siden dengang er politiets mulighed for at sigte tiggere blevet styrket af en skærpelse af loven, så tiggere kun skal have ét påbud, før de bliver sigtet.

Antallet af anmeldelser har samtidig også været støt stigende i de seneste år, viser tallene. Det øgede antal sigtelser følger ligeledes antallet af de henvendelser, politiet får.

- I og med at pressen har haft meget fokus på problemerne, så er folk blevet mere bevidste om, hvad der er ulovligt. Så flere retter selvfølgelig henvendelse til os, og det reagerer vi på, siger Kjeld Farcinsen.