Politiet skifter strategi: Nu falder bøden før dialogen

Rigspolitiet ændrer i de såkaldte 'actioncards', der har beordret betjentene til at beholde bødeblokken i lommen.

Nu ændrer Rigspolitiet vejledningen til betjentene, så bøden kommer før dialogen, hvis man trodser forbuddet mod at forsamles mere end ti personer. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Fløjlshandskerne er taget af. Nu bliver der prompte udskrevet bøder, hvis man trodser forbuddet mod at forsamles mere end 10 personer.

Det varsler Rigspolitiet søndag. Samtidig har man også ændret instruktionen i de såkaldte 'actioncards', som forklarer, hvordan den enkelte betjent skal håndhæve bekendtgørelsen ude på gader og stræder.

- Vi har skærpet retningslinjerne. I de situationer, der knytter sig til forsamlingsforbudsbekendtgørelsen, der ændrer vi nu praksis. Det betyder, at som udgangspunkt uddeler vi en bøde, hvis der er grundlag for det, siger Anders Frandsen, kommunikationsdirektør i Rigspolitiet.

Flere steder i landet fik det solrige vejr mange til at glemme at holde afstand. Sådan så det ud på Islands Brygge i København torsdag agften. (Foto: (C) DR Nyheder)

Før var bøder sidste udvej

De skærpede retningslinjer bliver indført, efter DR Nyheder lørdag skrev, at betjentene hidtil er blevet instrueret i kun at benytte bødeblokken som en sidste mulighed. Efter dialog og vejledning.

Så nu kommer bødeblokken før dialogen, hvis man overtræder forbuddet?

- I det omfang det falder ind under en paragraf 1- situation (Forbuddet mod at forsamles mere end 10 personer, red.), så ja. I de situationer skærper vi retningslinjerne og giver indledningsvist bøder, hvis der er grundlag for det, siger Anders Frandsen.

Udklip af Rigspolitiets nu forhenværende actioncard, der instruerer politibetjentene i at håndhæve coronakrisens forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer. Formuleringerne er nu skærpet, så bøde kommer før dialog og vejledning, oplyser Rigspolitiet.

Allerede lørdag aften fik 10 deltagere i et såkaldt 'Kongespil' ved Amager Strand de skærpede retningslinjer at mærke.

Københavns Politi oplyser, at 10 personer blev sigtet for at overtræde forsamlingsforbuddet og fik en bøde på 2.500 kroner hver.

Samme aften indførte Københavns Politi et totalt opholdsforbud på dele af Islands Brygge i København. Tidligere på ugen - i det gode vejr - stimlede talrige unge sammen i det samme område.

Dengang vakte det opsigt, at politiet beholdt bødeblokkene i lommen. På trods af tydelige overtrædelser af forsamlingsforbuddet.

Freder ikke forældre med børn

Anders Frandsen, hvorfor ændrer man først retningslinjerne nu?

- Generelt har vi oplevet en stor villighed til at overholde mange af reglerne. Men vi har også i løbet af de seneste dage set en udvikling, der viser, at der er behov for at skærpe praksis. Vi har længe advaret om, hvordan reglerne er, så vurderingen er, at nu har borgerne haft tid til at indstille sig på det.

Københavns Politi gav en mor med to piger en bøde. Det var ikke en episode, der knytter sig til forsamlingsforbuddet. Men var det ikke alligevel et lige lovlig groft eksempel at statuere?

- Det var en konkret vurdering af politikredsen. Men der er jo ikke nogen tvivl om, at hvis man overtræder forbuddet, så vil der følge en bøde.

Uanset om man er en mor med to piger eller ej?

- Jeg kan ikke vurdere den konkrete sag. Men hvis der er sket en overtrædelse af opholdsforbuddet, og der er givet en bøde, så er det helt i overensstemmelse med regelsættet.

Kan I mærke, om den skærpede linje hjælper?

- Det håber jeg, men det er endnu for tidligt at sige efter denne ene søndag. Vi har i hvert fald gjort meget ud af forklare og kommunikere, så folk fortsat er opmærksomme på det. Det er vores klare håb og ønske, at folk forstår det og undlader at forsamles i større grupper. I sidste ende er formålet at undgå smittespredning, ikke at uddele bøder.

Rigspolitiet oplyser, at man i løbet af mandag er klar med en status over, hvor mange bøder der blev uddelt i det første døgn med skærpede retningslinjer og nye actioncards.

Hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her:

Facebook
Twitter