Politiet tager asylbørns mobiler når de kommer hertil

Mobiltelefoner tages fra asylbørn for at fastslå deres identitet, forklarer politiet.

Politiet kan tage mobiltelefonen fra uledsagede flygtningebørn for at fastslå deres identitet, og det er gjort mindst 55 gange de seneste måneder. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Mindst 55 uledsagede flygtningebørn har inden for de seneste måneder fået frataget deres mobiltelefon af dansk politi, skriver Politiken.

Flere asylcentre oplever det som en ny praksis, og ledelserne fortæller, at de unge er fortvivlede, og at mange har været uden telefon i en måned.

Politiet bekræfter, at de tager mobiltelefoner i forvaring. Det giver udlændingeloven ret til, når de "antages at være af betydning for at fastslå en udlændings identitet".

Paragraffen tages ifølge Richard Østerlund la Cour, politiinspektør og centerchef i Nationalt Udlændingecenter, kun i brug, når der ikke er andre måder at fastslå asylansøgerens identitet på.

- Hvis du kommer til landet og siger, du er fra Syrien, men ikke har andet end dit blanke ansigt til at bevise det, er mobiltelefonen den bedste måde, hvorpå man kan fastslå, om du taler sandt, eller om alle opkaldene viser sig at være til Ghana, siger han.

Politikerne i Folketinget står i kø for at undersøge, om identificering af børnene kan foregå på en hurtigere måde.

/ritzau/

Mindst 55 uledsagede flygtningebørn har fået frataget deres mobiltelefon, men det sker for at fastslå deres identitet, forklarer politiet.

Opslået af DR Nyheder på 15. februar 2016