Politiet til 10.000 danskere: Spær dit kort og skift din kode

Rigspolitiet advarer tusindvis af danskere, der er blevet snydt af svindelmails.

Mindst 10.000 danskere har trykket på et link i en falsk mail, hvor de er blevet lokket til at indtaste kort- og kontooplysninger. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)

- Du modtager denne henvendelse fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, da vi i forbindelse med en igangværende efterforskning kan se, at du har indtastet din e-mail og password på en falsk Apple-id hjemmeside, som du tidligere har fået tilsendt i et link i en e-mail.

Denne mail har omkring 10.000 danskere modtaget de seneste måneder fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3.

I mailen gør Rigspolitiet opmærksom på, at modtageren har været udsat for phishing, hvor svindlere gennem links i falske mails forsøger at lokke kort- og kontooplysninger fra folk.

Se Politiets Facebook-opslag om svindelmailen her.

Det er en ny strategi fra Rigspolitiets at tage direkte kontakt til dem, der er blevet snydt. Det siger Sonny Olesen, politikommissær ved Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3.

- Folk får en mulighed for at spærre deres kreditkort og skifte password, så der ikke sker yderligere forbrydelser mod dem. Det er en god måde at gøre det på, når vi har svært ved at fange bagmændene, der ofte ikke er i Danmark, siger han.

En af de svindelmails, som Rigspolitiet har efterforsket, udgiver sig for at være en kvittering fra elektronikfirmaet Apple.

Her skal modtageren trykke på et link og indtaste sine kort- og kontooplysninger, hvis de vil annullere købet på kvitteringen.

På den måde får svindlerne fat i modtagerens kortoplysninger og kan misbruge dem.

God adfærd på nettet skal stoppe svindlerne

Hos Rådet for Digital Sikkerhed er man positiv over for Rigspolitiets nye initiativ. Men det kan ikke stå alene, siger formand Rasmus Theede.

- Politiet finder kun en meget lille del af det. Så det vigtigste er, at folk lærer at begå sig sikkert på nettet, så man undgår, at skaden sker i første omgang.

Rasmus Theede giver gode råd til, hvordan man kan undgå at blive svindlet på nettet.

Hos Rigspolitiet er man blevet mere opmærksom på phishing, fordi svindelmailene er blevet bedre og bedre de seneste år, siger Sonny Olesen.

- Før var svindelmailene lettere at spotte, fordi der f.eks. var mange stavefejl. Men det er der blevet meget mindre af nu, og svindlerne er blevet mere professionelle.

Derfor er det endnu vigtigere, at man er påpasselig, når der lander en mail i indbakken, siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed Rasmus Theede.

- Først og fremmest vær opmærksom på alle de mails, du modtager. Er mailen fra nogen, du ikke forventer en mail fra? Er der noget, som virker mistænkeligt? Så lad være med at åbne den eller klikke på links i mailen, siger han.