Politiet til bilister efter dødsulykke: Stop med at tage billeder

Ifølge psykolog holder vi noget voldsomt på afstand ved at tage billeder.

Tre lastbiler og to personbiler var involveret i et voldsomt trafikuheld mandag. (Foto: Frank Cilius © Scanpix)

- Tag ikke billeder af de tilskadekomne på uheldstedet.

Så klar var den melding, Syd- og Sønderjyllands Politi så sig nødsaget til at skrive ud på Twitter, efter at et harmonikasammenstød sent mandag eftermiddag endte i et dødsfald på Sønderjyske Motorvej.

En 57-årig lastbilchauffør omkom og yderligere to er hårdt kvæstet.

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi fortæller vagtchefen, at det ikke er første gang i år, de har set sig nødsaget til at appellere til bilisternes manglende hensynstagen med smartphonen i hånden.

- Man sætter sig selv i fare ved lav hastighed på motorvejen - og så bør man tage hensyn til dem, der ligger og er kommet til skade. Og især deres pårørende, siger han.

Politiet vil ikke gå så langt som til at kalde det et generelt problem, men det er alligevel noget, der er mere udbredt end tidligere.

- Vi ser det ofte ved de større uheld, hvor der er noget at se. Det er som om, at der er kommet en holdning til, at man skal filme alting.

Og de har givet bøder for det.

- Tidligere har vi fundet frem til køreren af et køretøj og uddelt bøder, siger vagtchefen.

En menneskelig reaktion på stress

Ifølge psykolog Dorte Vilsgaard er en af forklaringerne på, hvorfor vi drages af en trafikulykke og ligefrem tager billeder og video af den, at vi på den måde holder ulykken ud i strakt arm. Bogstaveligt talt.

- Vi er vant til at se voldsomme ting gennem en skærm på internettet og ved at se en trafikulykke gennem telefonen, får vi det lidt på afstand, forklarer hun.

- Når man presses ud i en stresssituation, falder man tilbage i noget, der ikke er så velovervejet og velsocialiseret. Og det er det, man gør her. Det er ikke velsocialiseret i Danmark at filme nogen, der kommer til skade eller dør - og at være i vejen for beredskabet, siger hun.