Politiet tilbyder erstatning til otte personer i Tibet-sagen

Vi har begået alvorlige fejl både under demonstrationerne og i den efterfølgende håndtering af forløbet, siger politidirektør i Københavns Politi.

Erstatningerne bliver givet på baggrund af episoder i forbindelse med de kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Det var ikke i orden, at betjente forhindrede borgere i at ytre sig og forsamle sig under demonstrationerne ved de kinesiske besøg i 2012 og 2013.

Det erkender Københavns Politi og har derfor besluttet, at man vil give erstatning til otte personer i Tibet-sagen.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Hver af de otte personer skal have 20.000 kroner i erstatning, hvis det står til politiet. De imødekommer dermed de otte personers krav om erstatning for krænkelse af deres ytrings- og forsamlingsfrihed.

Politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes, medgiver, at forløbet har været kritisabelt.

- I et demokrati skal politiet værne om borgernes grundlæggende rettigheder. Vi skal beskytte borgernes ytringsfrihed og sikre forsamlingsfriheden. Det har vi ikke gjort i denne sag. Vi har begået alvorlige fejl både under demonstrationerne og i den efterfølgende håndtering af forløbet, siger hun i pressemeddelelsen.

Tidligere har politiet ellers krævet at blive frifundet i retssagerne.

Beslutning bygger på kritik fra kommission

Onsdagens beslutning begrundes med den konklusion, som Tibet-kommissionen nåede frem til i december i 2017.

Her lød det, at der under de kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013 blev givet ulovlige ordrer, som i en række tilfælde medførte, at Københavns Politi greb ind over for demonstranter i strid med deres grundlovs- og konventionssikrede ret til at ytre og forsamle sig.

Demonstranter blev eksempelvis forhindret i at vifte med Tibet-flag under præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012.

Derudover fik Københavns Politi kritik for at undlade at undersøge indholdet af de folketingssvar om Tibet-sagen, som politiet udarbejdede til Folketinget. Svarene har senere vist sig at være urigtige, vildledende og ufyldestgørende, skrev Tibet-kommissionen.

Københavns Politi har allerede lavet en række tiltag for at rette op på de svage led i organisationen. Blandt andet har politiet ansat flere medarbejdere til at svare på Folketingets spørgsmål.

I pressemeddelelsen fremgår det, at Justitsministeriet har anmodet Finansudvalget om, at der etableres hjemmel til at udbetale erstatning - også i de tre af de otte sager, hvor kravene vurderes at være forældede.

Det er endnu uklart, hvordan de otte personer stiller sig over for politiets tilbud om erstatning.

Forstå hvad Tibet-sagen handler om. DR's retsanalytiker Mette Mayli Albæk og politisk analytiker Jens Ringberg forklarer: