Politiet: To ton kat smugles ind om dagen

Der afsløres mere indsmugling af det euforiserende stof kat, men det er kun en meget lille del, der tages. To ton smugles ind om dagen, vurderer politiet.

Vi ved det: Det ser tosset ud at skrive "kat". Men det staves altså "kat" - ikke "khat" - siger sprognævnet. (© AP Graphics)

Selvom der afsløres mere indsmugling af det euforiserende stof kat, så er det alligevel kun en meget lille del, der tages, skriver JydskeVestkysten.

Lederen af den særlige politi-toldgruppe, vicekriminalkommissær Peter Baum, anslår, at der dagligt smugles et til to ton kat ind i Danmark. Det meste formentlig over landegrænsen.

Sidste år blev der således afløret 3388 kilo kat.

Det er især er somaliske mænd, der tygger stoffet. Kat dyrkes i Afrika og flyves til Holland, hvor den lovligt må indføres. Herfra smugles den til Danmark, hvor der er et mange brugere.

Kat
  • Kat er bladene og stilken på træet Catha edulis (Celastraceae).
  • Kattræet dyrkes i Østafrika, især i landene omkring Det Røde Hav.
  • Katbladene tygges. De befries for bladstrengen, samles til en klump på størrelse med et hønseæg, som lægges inden for kinden. Bladenes indhold afgives langsomt i spyttet og synkes.
  • Bladene anvendes friske, da de hurtigt taber deres kraft. Man kan også tilberede te af khat. Det kaldes abessinsk te. Bladene kan også ryges. Kat virker på samme måde som amfetamin, efedrin og kokain.
  • Kat er vanedannede. Man har påstået, at kat kan forårsage mavekatar, forstoppelse og anorexi, søvnbesvær og i sjældne tilfælde psykoser.
  • Siden 1993 har khat været forbudt i Danmark.
Læs en længere gennemgang af stoffet hos Narkoman.net (på norsk)