Politiet trækker oftere pistolen - men skyder ikke så ofte

Landets betjente trækkere oftere pistolerne, men bruger mindre peberspray og politihunde, viser opgørelse.

Politiet trækker i stigende grad pistolen, og årsagen menes at være bandekonflikten. (Foto: Jakob Andresen © DR København)

323 gange sidste år så landets betjente sig nødsaget til at anvende det mest voldsomme magtmiddel, som politiet råder over, tjenestepistolen.

Det er det højeste antal sager siden 2009, fremgår det af Rigspolitiets årlige opgørelse.

Når politiet anvender pistolen, er det dog ikke ensbetydende med, at der også bliver affyret skud. I de 323 sager, hvor politiet i et eller andet omfang har brugt deres pistoler, er der blevet afgivet 58 skud. Af dem var de 12 varselsskud.

Ikke ment som advarsel

Det betyder, at i alt 46 skud blev affyret mod borgere, uden at det var ment som afskrækkelse eller advarsel, og det er det højeste antal, der er registreret i politiets opgørelse, der går tilbage til og med 2009.

I 2011 afgav politiet ganske vist hele 86 skud, men her var de 49 af dem varselsskud.

Ifølge Rigspolitiet skyldes den øgede brug af skydevåben konflikterne i bandemiljøet, hvor politiet i højere grad end tidligere ser sig nødsaget til at bruge våben som trussel.

Til gengæld er politiets brug af peberspray faldet markant de senere år.

Færre får hundebid

I 2011 blev der anvendt peberspray 1.654 gange på landsplan. Det tal er nu nede på 1.149. Rigspolitiet vurderer selv, at uromagere i højere grad er blevet bevidst om pebersprayens virkninger og dermed nemmere lader sig dæmpe ned, som det hedder i årsopgørelsen.

Også antallet af gange, hvor en politihund sætter tænderne i en borger, er faldet ganske betragteligt - det er faktisk næsten halveret - siden 2010.

99 gange sidste år bed en politihund en borger mod 194 gange i 2010 - og udviklingen i antallet af bid skal ses i sammenhæng med, at politiets brug af politihunde ikke har ændret sig markant i perioden.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter