Politiet truede med bøder, men kun få badegæster har set skyggen af dem

En badetur uden for de afmærkede badezoner i København kan resultere i en bøde.

De ti badezoner i Københavns havn er ikke nok til de mange badegæster. Derfor arbejdes der på to badezoner mere. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Ritzau Scanpix)

Selvom en kølig dukkert i havnen lokker for de mange københavnere, skal man springe varsomt i, hvis ikke det skal blive en dyr omgang.

Sådan lød meldingen i foråret, da By & Havn, som administrerer Københavns havne, med en løftet pegefinger gjorde det muligt for Københavns Politi at udstede bøder til de badegæster, der ulovligt hopper i vandet udenfor de ti afmærkede badezoner.

Og prisen for en badetur udenfor badezonerne lyder på 1.000 kroner.

Men det er ikke mange gange, at Københavns Politi har måttet hive bødeblokken frem overfor en ulovlig badegæst.

Ud af de 42 kilometer havnekant er blot 17 af dem kommunens. Derfor kan det være svært at finde plads til flere badezoner. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Ifølge By & Havn er det årligt 200.000 personer, der hopper i vandet udenfor zonerne, og ud af dem, har det "kun i få tilfælde været nødvendigt at have bødeblokken fremme," lyder det fra vicepolitiinspektør Rasmus Schultz i et skriftligt svar.

- Vi har haft en sommer, hvor rigtig mange har benyttet de forskellige badezoner. Vores indsats har som udgangspunkt været dialogbaseret, og det er vores generelle indtryk, at langt de fleste har fulgt vores anvisninger.

Ikke lige så mange som frygtet

Også hos By & Havn er opfattelsen, at langt flere er sprunget i de rigtige steder, når sommervarmen er blevet for meget.

- Kigger man på sommeren og dens aktiviteter, så er vores vurdering, at det er gået rigtig, rigtig godt, siger Per Schulze, udviklingschef hos By & Havn.

Faktisk kender han kun til ét tilfælde, hvor en mand, efter at være blevet bedt om ikke at bade uden for badezonerne, hoppede i vandet for næsen af politiet og fik en bøde med hjem.

Der er heller ikke kommet nær så mange henvendelser om folk, der bader uden for zonerne, som By & Havn kunne have frygtet. Eller som de oplevede sidste år, påpeger Per Schulze.

Om det er truslen om bøder, der har haft en positiv indflydelse på de badende københavnere, tvivler Per Schulze på.

- Det er ikke det rygte, der har løbet allermest. At man får bøder, bare man gør det mindste.

I stedet tror han, at det er den samlede indsats fra By & Havn og Københavns Politi, der har spillet ind. Både kampagner og information på nettet, men også den dialogbaserede tilgang.

Både Københavns Politi og By & Havns havneværter har ifølge Per Schulze "været mere på vandet". Her har de vejledt og guidet folk om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre, når man har brug for en kølig dukkert.

Havdyppet kan være farligt

Da muligheden for en bøde blev en realitet i foråret, var det særligt på grund af sikkerheden på og i vandet.

Når man svømmer rundt i vandet mellem kajakker, både og havnebusser, er man blot et hoved. Og derfor svær at få øje på.

Selvom det kan være fristende at hoppe i det kølige vand, kan det resultere i en bøde. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

- Dem, der stadig bader, skal være opmærksomme på, at det udover at være ulovligt også visse steder kan være rigtig farligt at bade uden for zonerne. Det kan nemlig være svært for sejlerne at se personer, der ligger i vandet, siger Rasmus Schultz, vicepolitiinspektør i Københavns Politi.

Udover at sætte sig selv og de mange andre, man deler vandet med, i fare, når man svømmer uden for badezonerne, skal man også overveje renligheden af vandet.

Det er nemlig kun i badezonerne, at vandkvaliteten løbende måles, og man derfor kan få garanti for, at vandet er rent nok til at bade i.

Er vandkvaliteten ikke god nok, kan man lukke badezonerne indtil videre.

Både på grund af sikkerhed og vandkvalitet opfordrer politiet kraftigt til, at københavnere med trang til en dukkert holder sig indenfor de afmærkede zoner.

Facebook
Twitter