Politiet tvivler på rockerforbud

Et forbud mod Hells Angels vil næppe løse nogen problemer med bandekriminalitet, lyder det fra politiet.

Kampen mod bandekriminaliteten bliver næppe løst med et forbud, lyder det fra politiet.

Et forbud mod Hells Angels løser næppe mange problemer, siger politiet.

Rockerne kan nemlig bare oprette en ny forening, og det kan føre til en endeløs jagt på bandemedlemmerne.

Faktisk ser ordensmagten tværtimod fordele i, at rockerne i dag er organiseret i klubber.

Det fortæller DR Nyheders retsredaktør Claus Buhr, som har talt med en række kilder i politiet.

- Jørgen Jønke Nielsen og Brian Sandberg forsvinder ikke ved, at man opløser deres klub. Faktisk har politiet en taktisk fordel ved, at de er uniformerede, fordi de derfor let kan holde øje med dem. Det er langt sværere for politiet at holde styr på indvandrerbanderne, der ikke bærer rygmærker, siger han.

Symbolsk effekt

Femten HA-støtter blev mandag kendt skyldige i samlet seks drabsforsøg, kølleoverfald og opbevaring af våben og sprængstof. Samtidig fandt Københavns Byret det bevist, at Hells Angels som forening har været i krig med en række invandrerbander.

Derfor er der i dag flere muligheder for at opløse gruppen efter grundlovens bestemmelse om voldelige foreninger end for bare en uge siden, vurderer flere retseksperter.

Men selvom det måske er muligt at opløse Hells Angels på papiret, vil det ifølge politiet ikke have nogen effekt i den virkelige verden.

Det viser erfaringer fra Tyskland, hvor et forbud mod Hells Angels i Hamborg blot førte til, at rockerklubben flyttede uden for bygrænsen.

- Hvis man laver et forbud, er holdningen i politiet i dag, at det vil have en mere symbolsk end kriminalpræventiv karakter, siger Claus Buhr.

Facebook
Twitter