Politiet udskriver bøder for at få en pæn statistik

I mange politikredse forhindrer de såkaldte måltal, at politiet prioriterer de mest presserende sager først.

Hvert år skriver direktørerne for de enkelte politikredse en kontrakt, hvor der er opstillet mål for, hvor mange anmeldelser og sigtelser, der skal være på områder som eksempelvis indbrud, trafik eller bandekriminalitet. (Foto: Mikkel Skovsgaard © DR)

Hvis politiet i din politikreds har usædvanligt travlt med at skrive færdselsbøder i stedet for at jage indbrudstyve her i slutningen af året, kan det skyldes, at de er bagud med deres kvoter - de såkaldte måltal.

I mange politikredse forhindrer måltallene nemlig, at politiet prioriterer de mest presserende sager først. Det skriver Urban.

Det sker blandt andet i de københavnske forstæder, hvor Jørgen Jensen, formand for Vestegnens Politiforening, sammenfatter problemet således:

- Ud fra golde tal jagter man bestemte områder for at opfylde måltallene, siger han.

Kontrakt med opstillede mål

Hvert år skriver direktørerne for de enkelte politikredse en kontrakt, hvor der er opstillet mål for, hvor mange anmeldelser og sigtelser, der skal være på områder som eksempelvis indbrud, trafik eller bandekriminalitet. Men målene kan komme på tværs. Eksempelvis i Nordsjælland, hvor man har mange indbrud.

- Hvis vi gerne vil forebygge indbrud i et villakvarter, men samtidig skal bruge tid på at stå og skrive bøder for manglende sikkerhedsseler, så bliver hverken den ene eller den anden opgave opfyldt optimalt, siger Tom Steffensen, formand for Nordsjællands Politiforening.

- Jeg hører fra betjente, der må sige til borgerne: 'Jeg er ked af det, men jeg bliver nødt til at skrive dig en bøde, så vi kan opfylde målene, fortsætter han.

Måltal er en god ide

Ifølge rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er kontrakterne med måltal ikke problemet:

- Man skal følge op på målene hele tiden. Det handler om at have styr på sine ting. Kontrakterne er grundlæggende en god idé, for det sikrer mest muligt politi for borgernes penge, siger han.

Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, mener ligesom rigspolitichefen, at kontrakterne kan være et godt værktøj.

- De kan være hjælpsomme til at holde styr på tingene. Men hvis Politiforbundet peger på problemer i marken, vil vi selvfølgelig gerne lytte til det. Det kan jo godt være, at evalueringssystemet skal evalueres, siger han til Urban.

Den såkaldte flerårsaftale for politiet er lige nu ved at blive forhandlet. Men der er ikke udsigt til, at systemet med måltal bliver ændret.

Facebook
Twitter