Politiet vil nu optage afhøringer af vidner

10.000 betjente skal desuden uddannes i en ny kognitiv afhøringsmetode

Rigspolitiet har taget anbefalingerne i rapporten 'Projekt Afhøring' til sig og implementerer dem nu. (Foto: Asger Ellekrog)

Fremover skal politiets afhøringer i de alvorligere sager lydoptages og i nogle tilfælde filmes.

Det er konsekvensen af, at direktionen i Rigspolitiet netop har sagt ja til anbefalingerne i en rapport om "Projekt Afhøring."

Afhøringer af både vidner, ofre og sigtede skal som udgangspunkt optages. Det gælder i sager om for eksempel grove røverier, voldtægt, brandstiftelse, drab og narkotika.

Samtidig er det bestemt, at samtlige godt 10.000 politifolk skal kunne beherske metoden med såkaldt kognitiv afhøring. I dag kan cirka 600, oplyser Rigspolitiet til Ritzau.

- Afhøring er et af de vigtigste redskaber i efterforskningen. Nu får vi en mere systematiseret måde at arbejde på, siger politiinspektør Lene Sørensen.

Giver bedre resultater

Kort fortalt indebærer metoden, at betjenten lader personen forklare frit. Borgeren skal ikke afbrydes, og ledende og lukkede spørgsmål er forbudt.

Desuden skal betjenten kunne gelejde personen tilbage til en bestemt situation - mental tilbageføring, kaldes det.

Forskning har vist, at den kognitive tilgang har vist sig at give flere og bedre informationer. Politiet får simpelthen et større udbytte af deres samtaler med folk.

Samtidig mindskes risikoen for falske tilståelser væsentligt, fremgår det af rapporten, som Ritzau har fået adgang til.

/ritzau/