Politiets forklaring skydes i sænk

Politi påstår at kameraet gik i stykke, men rent faktisk filmede en betjent aktionen ved Brorsons Kirke i København, da irakere blev anholdt.

Politiet siger, at der mangler billeder fra anholdelsen af irakerne fra Brorsons Kirke, fordi et kamera gik i stykker, men denne betjent optager alligevel. (© Foto: YouTube)

Først var det politidirektørens forklaring, der ikke holdt vand.

Nu viser det sig, at Københavns Politis seneste bud på, hvorfor politiet ikke har filmet og dokumenteret hele hændelsesforløbet under anholdelserne af en gruppe irakere i Brorsons Kirke og de efterfølgende uroligheder uden for, heller ikke er korrekte, skriver Politiken.dk.

Politi: Eneste kamera gik i stykker

Stik imod politiets hidtidige forklaring dokumenterer en amatørvideooptagelse lagt ud på YouTube, at politiet også filmede foran kirken under aktionen, der fandt sted natten til 13. august.

Ifølge Københavns Politis seneste forklaring gik betjentenes eneste videokamera i stykker på vej ud af kirken, da det blev ramt af en knippel, hvorfor politiet ikke har optagelser af forløbet udenfor kirken.

Kritik af mangelfuld video

På de private optagelser ses en betjent imidlertid med et videokamera tydeligt i færd med at filme en længere sekvens, hvor en aktivist er kravlet ind under bussen udenfor kirken.

Københavns Politi er blevet kritiseret for, at den video, politiet har stillet til rådighed for pressen, ikke viser hele forløbet, da 17 irakere blev anholdt, ført ud i bussen og kørt væk.

Dokumentation har betydning for klagesag

Politiets manglende dokumentation af hele hændelsesforløbet kan have betydning for den klagesag, som statsadvokat Lise-Lotte Nilas efterforsker efter anklager om politivold, da irakerne blev eskorteret ud i bussen. Ifølge irakeren Halo Kheder Karim blev han tævet med en knippel inde i bussen.

Chefkriminalinspektør Per Larsen, siger til Politiken, at "det er vigtigt, at vi får fundet ud af, hvad der er op og ned på det".

- Jeg tror, der kører for mange historier nu. Jeg vil godt være garant for, at vi nu får gået dokumentationen igennem til bunds, så vi ikke snakker i øst og vest, siger han.