Politiets kørekortregister er blevet hacket

Politiets kørekortregister med cpr-numre blev hacket i sommeren 2012, og der kan være lavet ændringer, oplyser Rigspolitiet.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg kalder sagen et alvorligt brud på politiets IT-sikkerhed.

Der kan være lavet ændringer i politiets register for kørekort og efterlyste personer efter et hacker-angreb.

Rigspolitiet og it-firmaet CSC har konstateret, at politiets kørekortregister med CPR-numre, samt oplysninger om efterlyste personer i Schengen-registrene er blevet hacket i sommeren 2012.

- Det er ikke konstateret, at der skulle være foretaget ændringer i registrene, men det kan på nuværende tidspunkt ikke udelukkes, oplyser Rigspolitiet, der mistænker en svensk og en dansk mand i sagen.

Downloadet mange filer

Gerningsmændene har i perioden fra april til august 2012 downloadet et stort antal filer fra CSC's mainframe-anlæg. Det drejer sig ud over politiets kørekortregister også om efterlyste personer i Schengen-registrene.

- Der er tale om et alvorligt brud på den IT-sikkerhed, der nødvendigvis skal være omkring politiets registre, og som vi forventer, at CSC til enhver tid sikrer, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

- Derfor ser politiet på sagen med den største alvor. Det er naturligvis helt uacceptabelt, at det har været muligt at få adgang til politiets registre trods de meget høje sikkerhedsstandarder, som vi kræver og forventer af vores leverandør, siger han.

Skat og cpr på samme anlæg

På samme såkaldte mainframe-anlæg hos CSC befinder sig også registre fra Skat, cpr og Moderniseringsstyrelsen. Det er ikke konstateret, at gerningsmændene skulle have haft adgang til disse registre, hentet oplysninger i dem eller ændret oplysninger, men det kan ikke udelukkes.

Politiet har ikke set tegn på, at gerningsmændene skulle have misbrugt nogen af oplysningerne.

Rigspolitiet har bedt Politiets Efterretningstjeneste om som national sikkerhedsmyndighed og IT-sikkerhedsmyndighed for politiet at foretage yderligere undersøgelser i sagen.

Undersøgelserne foretages i tæt samarbejde med Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Dansker og svensker anholdt

- Formålet med undersøgelserne er dels at vurdere omfanget af sikkerhedsbruddet, og om andre offentlige IT-systemer kan være berørt, dels at sikre, at der træffes de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger på baggrund af sagen, siger chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf

Der laves i den forbindelse en grundig sikkerhedsmæssig gennemgang af politiets IT-systemer.

En svensk statsborger er mistænkt i sagen. Han er i øjeblikket frihedsberøvet i Sverige i en anden sag, og dansk politi har nu begæret ham udleveret. Københavns Politi har onsdag anholdt en dansk mand, der mistænkes for også at have forbindelse til sagen.

/ritzau/

FacebookTwitter