Politiets mistanke i kæmpesag: Narkotika blev smuglet ind i biler med hemmelige rum

18 personer kræves fængslet i sag om omfattende narkotikahandel.

31 personer blev onsdag anholdt under en stor aktion på Sjælland. Torsdag er 14 personer sigtet for indsmugling af heroin og kokain. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Operation Goldfinger.

Det er navnet for den aktion, som i går endte med, at politiet anholdt 31 personer, som er mistænkt for at være en del af et internationalt narkotikanetværk.

Det kom frem i retten i dag, hvor 18 af de 31 personer blev stillet for en dommer, fordi politiet kræver dem varetægtsfængslet.

Under retsmødet blev 14 mænd sigtet for i forening at have indsmuglet, modtaget, besiddet, opbevaret og videreoverdraget cirka 1650 kilo kokain og/eller heroin.

Ifølge sigtelsen brugte mændene specialindrettede rum i tre svenske biler til i mindst 55 tilfælde at smugle kokain og heroin fra udlandet til københavnsområdet.

Her blev stoffet så ifølge politiet blandet op med fyldstof og solgt videre til flere købere.

Fem af de anholdte blev sigtet for at have medvirket til den omfattende narkotikaindsmugling og -handel ved at have vekslet og overført penge fra eller til handlerne for at skjule pengenes oprindelse.

Indsmuglingen og videresalget er ifølge politiet sket siden marts 2018. 1650 kilo svarer til en værdi på gadeplan på op mod en milliard danske kroner.

Politiet ransagede onsdag en række adresser i København i forbindelse med efterforskningen af et internationalt narkotikanetværk. Billedet her er fra Rantzausgade i København. (© dr)

Omfattende albansk netværk

Hver enkelt af de 18 personer var i retssalen flankeret af to betjente i enten uniform eller civil og deres forsvarer, så retssal 60 i Københavns Byret var fyldt til bristepunktet.

Den ældste af de anholdt var 54 år, mens den yngste var 20 år. En af de anholdte var kvinde.

Flere af de sigtede havde høretelefoner i ørerne for at kunne høre den albanske tolk, der hjalp med at oversætte retsmødet.

I går kunne politiet også fortælle, at det mulige narkotikanetværk har rødder i netop Albanien.

Det europæiske politisamarbejde Europol har de seneste år haft fokus på netop Albanien, hvor et netværk kendt som "Balkankartellet" står for narkotikahandel.

I England har myndighederne i 2017 også advaret om albanske netværk med en mafialignende struktur, som i stigende grad kontrollerede markedet for kokain.

- Det er en gruppe, der meget hurtigt griber til vold, især for at håndhæve narkotikahandel, forklarede Matthew Horne, vicedirektør i National Crime Agency, dengang til BBC.

Dansk politi ransagede i går over 40 steder på Sjælland, hvor man blandt andet fandt kokain, flere våben og et stort pengebeløb.

Ejendomme beslaglagt i udlandet

Dansk politis aktion i går var koordineret med syv andre lande og det europæiske politisamarbejde, Europol.

- Tre Europol-betjente med mobilkontorer var med for at hjælpe med den internationale koordinering, lød det i en pressemeddelelse.

Der blev også fortaget flere anholdelser i udlandet med tilknytning til sagen herhjemme.

I udlandet beslaglagde politiet desuden både ejendomme og biler, ligesom politiet ved en ransagning fandt 500.000 euro i kontanter.

Fem af de personer, der er anholdt i udlandet, forventer politiet i Danmark at få udleveret, så de kan stilles for en dommer her i landet.

Én af dem blev anholdt i vores naboland Sverige.

Dommeren lukkede i dag dørene til retsmødet af hensyn til politiets efterforskning af sagen.

Der forventes først en afgørelse om varetægtsfængsling senere i aften.

Her fortæller politiinspektør Torben Svarrer om aktionen den 26. juni:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk