Politiets øverste chef: Forbud mod Paludans demonstrationer er alvorligt skridt at tage

Vi tager ikke chancer, når det kommer til borgernes liv og helbred, udtaler rigspolitichef.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg anerkender, at politiet tager "et alvorligt skridt", når demonstrationer forbydes. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Dansk politi tager et meget alvorligt skridt ved at forlænge et forbud mod, at partistifteren Rasmus Paludan demonstrerer.

Sådan lyder det fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

- Det er et alvorligt skridt, netop fordi ytringsfriheden er så central i vores demokrati. Et midlertidigt forbud mod retten til at demonstrere skal derfor altid bero på en konkret vurdering i de enkelte politikredse, udtaler han.

Rasmus Paludan har fået forbud mod at demonstrere i Københavns politikreds frem til den 23. april. Og Københavns Vestegns Politi har onsdag indført forbud indtil i morgen.

Det sker efter flere dages uro med utallige brandstiftelser og anholdelser. Alene på Nørrebro blev 11 personer anholdt tirsdag. I alt er 50 personer blevet anholdt de seneste dage.

Ifølge Københavns Politi har det også været udslagsgivende for forbuddet, at der tirsdag blev fundet en håndgranat på Blågårds Plads på Nørrebro, hvor Rasmus Paludan ville have demonstreret.

Politiets forbud er kontroversielt, fordi Grundloven sikrer borgeres frihed til at ytre sig og forsamle sig. Faktisk har politiet en forpligtelse til at understøtte forsamlingsfriheden.

Politiet kan kun sætte en stopper for borgernes forsamlingsfrihed, hvis det vurderes, at den er til 'fare for den offentlige fred', som det formuleres i Grundlovens § 79.

Over 70 demonstrationer

Og det er lige præcis den paragraf, politiet nu bruger til at nedlægge forbud mod Rasmus Paludans demonstrationer.

- Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi har vurderet, at de seneste dages demonstrationer har medført en konkret og nærliggende fare for den offentlige fred og sikkerhed samt for enkeltpersoners liv og helbred.

- I sådanne situationer har politiet også en pligt til at vurdere, om hensynet til den offentlige tryghed og sikkerhed kan nødvendiggøre, at konkrete demonstrationer ikke gennemføres, udtaler Jens Henrik Højbjerg.

Partiet Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen har i 2018 og 2019 gennemført over 70 demonstrationer. Hver gang har politiet lavet en konkret vurdering af behovet for beskyttelse.

Og det vil politiet fortsætte med at gøre, understreger rigspolitichefen.

- Politiet er til for borgerne. Det betyder, at det er en af vores allervigtigste opgaver at beskytte borgernes mulighed for at anvende deres grundlovssikrede rettigheder. Det gælder ikke mindst retten til at forsamle og ytre sig uden at blive udsat for fare, udtaler Jens Henrik Højberg.