Politifolk kaldt til alvorssnak: Snagede i Nicklas Bendtners voldssag

Flere ansatte hos Københavns Politi har været til tjenstlige samtaler.

Nicklas Bendtners personlige oplysninger er tilgået af flere politifolk, uden at de havde lov til det (Arkivfoto). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det var ikke kun offentligheden, der fulgte interesseret med i den voldssag, som fodboldspilleren Nicklas Bendtner var involveret i i efteråret 2018.

Også internt hos politiet var nysgerrigheden stor. Faktisk for stor.

For en række politifolk har været indkaldt til tjenstlige samtaler eller er anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), fordi de uberettiget har kigget rundt i Nicklas Bendtners voldssag.

Nogle af dem har også slået Nicklas Bendtners personlige oplysninger op i politiets interne systemer uden tilladelse.

Det fremgår af en række dokumenter fra Rigspolitiet og Justitsministeriet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Nicklas Bendtner begik i efteråret 2018 vold mod en taxachauffør på vej hjem fra en bytur, og forsvarer Anders Németh, der repræsenterede Nicklas Bendtner i straffesagen, undrer sig over politifolkenes aktivitet på Bendtners sag.

- Jeg undrer mig over, at så mange politifolk er inde og kigge på noget, der slet ikke vedrører dem, siger Anders Németh.

Han har drøftet sagen med Bendtner selv.

- I de her krænkelsestider, hvor mange har travlt med at være vrede i forskellige sammenhænge, har Nicklas valgt at tage det roligt, og han ser forløbet som en misforstået fodboldinteresse, siger Anders Németh.

Stor aktivitet på Bendtners sag

Nicklas Bendtner blev sigtet i sagen om vold søndag den 9. september 2018.

Allerede samme dag tilgik flere ansatte ved Københavns Politi sagen i politiets interne systemer.

I alt slog 52 politiansatte sagen op i dagene efter gerningstidspunktet. 50 af dem var fra Københavns Politi, som var den politikreds, der behandlede voldssagen.

Også en ansat hos Nordsjællands Politi og en fra Rigspolitiet kiggede med.

10 af personerne hos Københavns Politi, der kiggede med, havde intet at gøre med sagen, og de overtrådte dermed politiets retningslinjer.

Politiansatte må kun søge og anvende informationer fra politiets databaser, hvis det er relevant for en konkret opgave.

Røg til tjenstlige samtaler

De mange uberettigede opslag i Nicklas Bendtners sag og personlige oplysninger blev kun opdaget, fordi Rigspolitiet lavede en stikprøvekontrol af sagen.

Efter stikprøven bad Rigspolitiet de involverede politikredse om at undersøge, hvorfor hver enkelt ansat havde slået sagen eller Nicklas Bendtners personnummer op.

Hos Københavns Politi har undersøgelsen medført, at ni medarbejdere har været indkaldt til tjenstlige samtaler, fordi de kiggede på sagen uden noget tjenstligt formål.

Tre af dem var studerende på Politiskolen.

- Det forhold, at en så betydelig andel af de medarbejdere, der har tilgået sagens oplysninger, ikke vurderes at have haft en tjenstlig anledning eller anses at have handlet i strid med gældende retningslinjer, er uacceptabelt, skriver Rigspolitiet til Justitsministeriet om sagen.

Yderligere en tjenestegørende hos Københavns Politi har uberettiget logget ind på Bendtner-sagen, men da vedkommende er fratrådt, har det ikke medført en samtale.

Samtidig er en polititjenestemand hos Nordsjællands Politi blevet anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, viser, at yderligere to medarbejdere havde glemt at logge af deres arbejdscomputer, så en anden medarbejder kunne tilgå sagen.

- Forholdene afdækket i forbindelse med undersøgelsen er klart utilfredsstillende, lyder det fra Rigspolitiet over for Justitsministeriet.

Advokat og ekspert i persondataret Catrine Søndergaard Byrne kalder det for en alvorlig sag, som føjer sig til rækken af sager om manglende respekt for personlige oplysninger i den digitale verden.

- Man skal bestemt se det som alvorligt, for det er en del af vores ret som mennesker og en grundlæggende rettighed, at personlige oplysninger beskyttes mod nysgerrige blikke. Det er helt basalt, siger Catrine Søndergaard Byrne.

Politibetjent: 'Jeg blev nysgerrig'

Flere af de implicerede politifolk, som har snaget i Nicklas Bendtners sag, har oplyst, at de kiggede med på sagen, fordi de var nysgerrige.

- Det var udelukkende for min egen nysgerrighed. Jeg har ikke på noget tidspunkt delt oplysningerne med andre, skrev en politibetjent til Rigspolitiet i februar 2019, da han blev konfronteret med forløbet.

- Det var på tidspunktet et svagt øjeblik fra min side. Jeg beklager dybt.

En anden tjenestegørende fra Københavns Politi skrev, at han efter at have læst vagtchefens døgnrapport også var blevet nysgerrig og havde slået sagen op.

Af sagens dokumenter fremgår det, at Københavns Politi efterfølgende har taget hånd om sagen ved at indskærpe reglerne om opslag i registre over for en række medarbejdergrupper.

Københavns Politi henviser til Rigspolitiet, som har foretaget undersøgelserne, for en kommentar.

Her lyder det fra HR-direktør Ina Eliasen, at man altid tager det alvorligt, når ansatte laver registeropslag, der ikke er relevante for dem.

- Det er alvorligt, hver gang der laves uretmæssige opslag, og det er uanset, om det er kendte mennesker eller almindelige borgere, siger Ina Eliasen.

Hun oplyser, at en tjenstlig samtale ligger i den milde ende af de ansættelsesretlige sanktionsmuligheder, som findes i politiet.

HR-direktøren vil ikke gå ind i de konkrete sager, og hvorfor sanktionerne ikke har været hårdere.

- Man har ikke lyst til at komme til en tjenstlig samtale. Det er ikke en ligegyldig samtale, det vil jeg godt understrege, siger Ina Eliasen.

FacebookTwitter