Politiforbund om tvangsudflytning af læger: Det er et grundvilkår for os

Landets politibetjente må leve med, at de når som helst kan blive flyttet rundt i landet, siger forbundsformand

Socialdemokratiet vil løse lægemangel i yderområder med tjenestepligt til nyuddannede læger. Mens lægefaglige organisationer kritiserer forslaget, kommer landets politibetjente med et indspark til debatten: Sådan er det for os i hele vores arbejdsliv. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Nyuddannede læger skal tvinges til at arbejde i de steder af landet, hvor flest danskere mangler en praktiserende læge.

Sådan lyder det i et nyt sundhedsudspil fra Socialdemokraterne, som vil gribe ind over for lægemanglen med en såkaldt ‘tjenestepligt’ til unge læger.

I et halvt år skal de nyuddannede læger således tvinges til at arbejde i en almen praksis i de landsdele, hvor der er lægemangel.

Forslaget møder hård modstand fra organisationen Yngre Læger, som kalder udspillet ‘visionsløst’.

- Det hører fortiden til at forsøge at tvinge folk rundt i landet. Og det er sørgeligt at sige til borgerne, at vi kan godt tilbyde dig en læge, men ikke en, der har lyst til at være her, siger Camilla Rathcke, der er formand for Yngre Læger.

Også Praktiserende Lægers Organisation advarer mod brugen af tvang.

Kan blive rykket fra sted til sted

Mens lægerne kritiserer Socialdemokraternes forslag, har en anden faggruppe - landets politibetjente - i årevis haft det som et grundvilkår, at de kan blive tvunget rundt geografisk alt efter, hvor der er brug for arbejdskraften.

Det forklarer forbundsmand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt:

- I hele vores tid som politifolk kan vi blive rykket fra sted til sted i landet. Hvis der er behov for flere politifolk i bestemt område i Danmark, kan der ske det, at man bliver flyttet dertil, siger forbundsmand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, og tilføjer:

- Jeg kan godt forstå, at vi skal have politi alle steder i landet, og hvis ikke man kan finde frivillige, er man nødt til at løse det på anden vis. Man kan ikke styre det efter udbud og efterspørgsel.

Han understreger, at han helst ikke vil blande sig i andre faggruppers kampe, men han kan godt se, at det er et problem, hvis man i yderområder af landet ikke kan finde læger.

- Det er et problem, man på en eller anden måde er nødt til at finde en løsning på, siger Claus Oxfeldt, forbundsmand for Politiforbundet.

Flere danskere har ingen læge

Ifølge tal fra Sundhedsministeriet er antallet af danskere, der ikke er tilknyttet en praktiserende læge, steget markant i de seneste år. I 2015 gjaldt det knap 40.000, mens tallet for i år indtil videre er på 105.000.

Samtidig har 69 procent af de praktiserende læger i dag lukket for tilgang af nye patienter. I 2014 var det tal 38 procent.

- Vi har en alvorlig mangel på praktiserende læger, blandt andet i nogle af vores landdistrikter, og det er uholdbart, siger partiformand Mette Frederiksen (S).

- En praktiserende læge er vores indgang til sundhedsvæsnet, og så kan vi som politikere ikke blive ved at stå på mål for, at rigtig mange danskere ikke har en praktiserende læge, siger hun.