Politiforbundet afviser numre på uniformer

Danmark overvejer identifikationsordning for betjente. Numre er en "grov nedvurdering", mener Politiforbundet.

Politiforbundet kalder det en grov nedvurdering, at det nu igen overvejes at sætte numre på politiuniformer. (Foto: Asger Ellekrog)

Politiforbundet kalder det en "grov nedvurdering" af betjente, når Rigspolitiet og Københavns Politi nu overvejer at udstyre deres uniformer med tjenestenumre.

Ifølge forbundsformand Peter Ibsen er der nemlig tale om resultatet af ledelsessvigt, når tanken om numre på uniformerne endnu engang luftes.

- Politifolk skal ikke gøres til skydeskive, blot fordi ledelsen har svigtet. Det er ledelsens pligt at finde frem til de politifolk, som har været involveret i en episode. Det burde de sagtens kunne, siger Peter Ibsen og tilføjer:

- Det er fralæggelse af ansvar. Nu overvejer man at gøre livet surt for politifolkene i stedet.

Overrasket

Politiforbundets formand er overrasket over, at diskussionen om numrene overhovedet opstår.

- Vi er ikke engang blevet spurgt eller taget med på råd til trods for, at dansk politi faktisk allerede har erfaringer med numre på uniformen, siger Peter Ibsen og fortsætter:

- Det havde vi i politiets tidlige dage, og det blev ret hurtigt afskaffet, fordi numrene blev brugt til personlig hetz og overfald på udvalgte politifolk. Det er en grov nedvurdering af politiet.

Ifølge reglerne skal en betjent - på opfordring - oplyse rang, navn og tjenestested til den borger, som han eller hun kommer i forbindelse med i tjenstlig anledning.

Kan fraviges

Men dette krav kan fraviges, hvis "opfordringen sker under anholdelse eller uroligheder eller fremsættes af en person, der er spirituspåvirket, provokerende eller stærkt uligevægtig".

I de tilfælde skal den pågældende person i stedet henvises til betjentens tjenestested, som han derfor snarest skal underrette om, hvad der er sket.

I praksis har politiet dog flere gange haft svært ved at finde frem til betjentene, hvis borgerne efterfølgende har klaget over deres opførsel.

Facebook
Twitter