Politiforbundet: Kunder hos private efterforskere kan få forlomme hos politiet

Retsordførere kalder det et problem, hvis kunder til private efterforskere kommer foran i politiets kø.

Formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, mener, at der er en risiko for, at en sag kan blive lagt øverst i bunken hos politiet, hvis en privat efterforsker har hjulpet med at at forberede sagen. (Foto: Dr © dr)

Hvis du vil have sin sag hurtigere behandlet af politiet, kan det hjælpe, hvis en privat efterforsker har behandlet sagen først.

Sådan lyder det fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

- Der er en risiko for, at hvis man har nogle oplysninger, som gør det nemmere for politiet ikke at bruge så mange ressourcer på at efterforske, så vil de komme foran i køen, fordi sagerne er mere oplyst og hurtigere kan føre til en sigtelse og en domfældelse, siger han.

Samme indtryk har ph.d. i jura fra Københavns Universitet, Trine Vendius. Hun har undersøgt det stigende marked for private efterforskere i en rapport for Politihistorisk Forening.

- Det er mere appetitligt, når man får et efterforskningsoplæg. Det er klart, at så skal sådan noget hvidvaskes i den forstand, at politiet selv skal ind og finde de samme ting. Men det er jo lidt nemmere, når tingene er blevet serveret på forhånd, siger hun.

Hjælper med anmeldelse

Efterforskningsleder hos sikkerhedsfirmaet AS Solution, Jan Jarlbæk, fortæller, at en del af firmaets opgaver er at forberede anmeldelser til politiet for virksomheder.

Hans oplevelse er, at virksomhederne bliver afvist hos politiet, hvis deres anmeldelse i første omgang ikke er god nok.

- Der kan vi gå ind og fundere anmeldelsen så at sige. Vi samler den information, der er, får den sat i system, og så afleverer vi det, som man kan kalde en anmeldelse med hold i til politiet, forklarer han.

Politiforbundet: Skæv udvikling

Claus Oxfeldt fra Politiforbundet mener, at du er uheldigt, at nogen kan komme foran i køen, fordi de har benyttet en privat efterforsker.

- Det er ærgerligt, og det er en skæv udvikling i et retssamfund, siger han.

Retsordfører hos Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen, kalder det et stort problem, hvis hjælp fra en privat efterforsker kan føre til en plads øverst i politiets bunker:

- Som danskere må vi have tillid til, at uanset om man har haft råd til at gå til en privat efterforsker først, så vil ens sag blive taget alvorligt af myndighederne. Så er der ikke noget med at blive lagt øverst eller nederst i bunken.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, kritiserer også, hvis kunder hos private efterforskere kan få en forlomme.

- Det må i hvert fald ikke ske. Det afgørende for politiets prioritering skal være, hvor alvorlig sagen er. Ikke hvor nem den er.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiet.

I billedgalleriet herunder kan du se eksempler på de metoder, private efterforskere benytter.

  • En af de private efterforskeres metode er at observere. Nogle gange med kikkert, så de har lettere ved at skygge.
  • Private efterforskere må lige som almindelige borgere ikke gå ind på privat grund. Men de må for eksempel godt lede efter udsmidt dokumenter i en skraldespand, hvis den står på ude på fortorvet.
  • Private efterforskere er langt fra altid på farten. Meget af tiden bruger de foran computeren. Nogle af dem arbejder for virksomheder med at undersøge, om nogen har hacket sig ind i deres systemer.
  • At fotografere og på den måde fotografere er også en hyppigt brugt metode. Det kan for eksempel være at dokumentere, at en lastbilchauffør sælger noget af lasten, inden han er fremme ved den rigtige modtager af det godt, han kører med.
  • Private efterforskere bruger også sociale medier til at researche på de folk, de efterforsker.
  • At placere GPS'er på den bil, der tilhører den person, man skal overvåge eller efterforske, er også en metode, som flere private efterforskere benytter. Metoden er ikke altid lovlig, da den samler data ind på personer, uden at de ved det. Og det kan - afhængigt af situationen - stride mod persondataloven.
1 / 6
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk