Politiforbundets formand: Vi har ikke en dårlig kultur i politiet

En række opsigtsvækkende videoer af betjentes hårdhændede behandling af borgere har de seneste måneder fået kritikken til at hagle ned over politiet.

Men formanden for Politiforbundet, Heino Kegel, efterlyser nuancer i debatten:

- Vi ser kun videosekvenser af alt det voldsomme. Magtanvendelse er voldsomt, uanset om det er håndkraft, stav eller peberspray. Det er taget ud af en kontekst. Der er sket noget forud, og der sker garanteret også noget bagefter. Det er ikke så interessant at vise, men det er interessant at vise, at politiet bruger magt. Så ser den voldsom ud, og så drager man nogle konklusioner derudfra. Jeg synes, det er for unuanceret, siger Heino Kegel.

Senest er en video gået viralt på sociale medier, hvor civilklædte betjente anvender knippel mod en fodboldfan efter kampen mellem FCK og Brøndby IF.

Og kritikken af politiet begyndte for alvor i begyndelsen af oktober med DR-dokumentaren "Forfulgt af politiet?" om en familie med syrisk baggrund i Vejle, der føler sig chikaneret af politiet.

Senere kunne Politiken fortælle, at der var tale om betjente fra en indsatsgruppe, som mange i Vejle kender som "Tæskeholdet". Avisen delte også videoer af episoder med betjentene.

Kriminolog og lektor ved Lunds Univeristet David Sausdal fremhæver, at tilliden til politiet i dag er høj, men at de har en udfordring med deres kommunikation.

- Jeg tror, man er i gang med at lave noget kontraproduktivt, når man har alle de her dårlige sager, og man generelt har et politi, der har meget svært ved at se sig selv i dem. Det ville være bedre at have en større ydmyghed, en større interesse for, hvad problemet er. Kan vi gøre noget ved det? I stedet for at melde hus forbi, som jeg oplever, og som jeg tror rigtigt mange danskere oplever er det, der sker, siger David Sausdal.

Men Heino Kegel afviser kritikken.

- Jeg kan godt forstå, at der sidder nogen og tænker: "Hvad foregår der i politiet?" Men jeg er også bare nødt til at berolige dem og sige, at vi ikke har en dårlig kultur eller udfordringer med vores adfærd, siger han.