Politiformand om indsættelse af militær: Meget trist udvikling

Det er en nødløsning at indsætte militæret - og det sker, fordi politikerne ikke har handlet med rettidig omhu, siger formanden for Politiforbundet.

Enderne hænger ikke sammen i dansk politi, og det viser sig i den grad nu, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Det er en ærgerligt situation, at Inger Støjberg nu vil uddanne militærfolk til at løse politiopgaver i forbindelse med grænsekontrollen, siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt.

- Jeg synes, at det er en meget trist udvikling i et retssamfund, siger Claus Oxfeldt til DR Nyheder.

- Men omvendt så må jeg også retfærdigvis sige, at man snart ikke kan byde politifolk mere, end man allerede har gjort i hele 2015. Så hvis det kan aflaste politifolk, så er det måske en måde ud af det, siger han.

På et pressemødet i dag, hvor Lars Løkke Rasmussen fremlagde regeringens planer for den ny grænsekontrol, forklarede han beslutningen med, at man handlede med 'rettidig omhu'.

Samme ordvalg tager Claus Oxfeldt i brug i sin forklaring på, at regeringen nu som 'nødløsning' vil gøre klar til at eventuelt at kunne indsætte 400 soldater ved grænsen.

- Det er ærgerligt, at vi når hertil, fordi man ikke har udvist 'rettidig omhu' fra Christianborgs side gennem mange år, siger han og henviser til, at forbundet gennem flere år har råbt vagt i gevær, fordi de ganske enkelt manglede folk.

- Men nød lærer nøgen kvinde at spinde. Det er ikke nogen hemmelighed, at enderne ikke hænger sammen i dansk politi. Hvis man nu havde gidet lytte til Politiforbundet, havde man ikke stået i en så uholdbar situation, siger han.

Må vende det blinde øje til

På pressemødet erkendte statsministeren desuden, at den forøgede indsats ved grænserne vil betyde, at betjentene ikke kan tage sig af andre opgaver.

Det holder ikke, siger Claus Oxfeldt, der håber, at politikerne tager ved lære af denne situation

- Et eller andet sted må vi også vende det blinde øje til og acceptere nogle ting, som vi slet ikke kunne forestille os for to år siden, siger han.

Integrationsministeriet oplyser tirsdag morgen, at de 400 ekstra soldater alligevel ikke skal stå ved grænsen og tjekke id, som Integrationsminister Inger Støjberg (V) ellers udtalte mandag aften. Læs mere her.