Politihunde i 110 år: Fra jagt på forbrydere til efterforskere

Siden 1907 har politiet haft glæde af hunde som arbejdsredskab.

Bombehunde. Lighunde. Brandhunde.

De firbenede efterforskere hos politiet har i dag mange titler.

Hunde har gjort tjeneste hos politiet siden 1907. Dengang blev de brugt som magtmiddel ved optøjer og til at lede efter forsvundne personer eller fange kriminelle, der flygtede.

  • Danmarks første politihund "Træf" var en skotsk collie. Den kom i tjeneste i 1907. Her er den fotograferet to år senere. Kilde: Politimuseet.
  • I 1942 fik politiet den første specialbyggede hundevogn. Kilde: Politimuseet.
  • I 1914 cyklede de aarhusianske politihundeførere rundt som cykelkorps. Kilde: Politimuseet.
1 / 3

I dag bruger politiet også hundene ved optøjer eller for eksempel demonstrationer, men hundenes opgave som 'efterforskere' fylder nu også meget.

- Hunden har så mange evner i næsen. Det er jo helt unikt, at en bloddråbe, som ikke kan ses med det blotte øje, eller en sæddråbe, som ikke kan ses med det blotte øje, det kan hunden markere for, fortæller leder af Rigspolitiets Hundetjeneste, John Jensen.

Senest har dansk politi fået brandhunde, der kan hurtigt kan identificere, om der er brugt brændbare væsker, hvis et hus er udbrændt.

I England har politiet i år gjort brug af to specialtrænede cyberhunde til at finde datadrev og hukommelseskort, da politiet anholdt et pædofilt netværk.

(Foto: © Grafik: Kim Per Leif Thorbjørnsson, DR Nyheder)
(Foto: © Grafik: Kim Per Leif Thorbjørnsson, DR Nyheder)