Politihunde skal opsnuse 19 år gammel mordsag: Største udfordring nogensinde

- Vi håber at kunne give svenskerne noget igen, efter deres hunde hjalp med Kim Wall-sagen, siger politileder. 

Danske politihunde har aldrig før fundet noget, der har ligget i jorden i 19 år. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Fire danske politihunde skal senere på måneden på den sværeste udfordring nogensinde.

Svensk politi har nemlig bedt om hjælp til at finde et 19 år gammelt lig. Og da de danske hunde er de bedste til opgaven, så har svenskerne sendt bud efter de specialtrænede schäfere.

Danske hunde har tidligere fundet lig, der har ligget i to år, men 19 år er en noget usædvanlig opgave, så der venter en vanskelig udfordring, siger John Jensen, leder af Rigspolitiets Hundetjeneste.

- Jeg er meget spændt. Vi er ude over, hvad vi har prøvet før. Vi har fundet genstande, der har været gravet ned i indlandsisen i 11 år. Vi har ikke prøvet at finde noget, der har ligget 19 år, men vi prøver, siger John Jensen.

Svenske politihunde fandt dele af Kim Wall

Det er den 36-årige Lelle Hildenbrand, som de specialtrænede hunde skal finde. Han arbejdede som manager for rockbandet Hammerfall og forsvandt 25. januar 1999 i byen Sølvesborg i Sydsverige efter en koncert.

Svensk politi søgte forgæves efter ham for snart to årtier siden. De mistænker, at det kan være en forbrydelse, som har ført til hans forsvinden.

Da dansk politi sidste år ledte efter liget af den svenske journalist Kim Wall, var det specialtrænede svenske politihunde, der var afgørende for at finde hendes ligdele i Køge Bugt.

Mens de svenske hunde er specialtrænede til at søge efter noget, der ligger i vand på grund af Sveriges mange søer, så er de danske hunde specialtrænede til at finde genstande og personer i jord.

Masser af træning ligger forud

Politiets erfarne hunde er for det meste omkring 6-9 år gamle. De fire danske nedgravningshunde, der skal bruges i Sverige, har udover den normale toårige træning yderligere to års specialtræning i at opsnuse noget, der ligger i jorden.

Der findes 10-12 politihunde i Danmark, der er specialtrænede i denne disciplin.

- De har lært en særlig teknik. De skal søge meget langsomt, fordi det er meget lidt fært, der kommer op. De skal være vedholdende, og det skal hundeføreren også, og så skal de være i god fysisk form, siger John Jensen.

Men selv om hundene er nøje udvalgt og er de mest trænet, i bedst form og mest erfarne, så er der ingen garantier for, at de firbenede efterforskere får succes.

- Det afhænger også af ligets tilstand. Er det opløst, så der kun er knogler tilbage, eller er der lidt bløddele tilbage. Men det bliver en test, og vi ved jo ikke med sikkerhed, at liget er gravet ned der, hvor vi søger, siger John jensen.

Han glæder sig over det gode samarbejde over Øresund.

Det var specialtrænede svenske politihunde, der kunne opspore færten af ligdele, som kom op gennem vandet i Kim Wall-sagen. Det førte til, at man fandt både en kniv, Kim Walls tøj og en plastikpose med hendes hoved i Køge Bugt.

- Jeg håber, vi kan bytte succesen fra Kim Wall-sagen, men det bliver ekstremt svært. Med deres store hjælp skylder vi dem at gøre det bedste forsøg, siger John Jensen.

Facebook
Twitter