Politiinspektør: Uden Europol får vi en svær kamp mod omrejsende kriminelle på tyvetogt

Hvis Danmark forlader Europol-samarbejdet, vil politiet miste momentum i efterforskningen, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiet.

Et dansk farvel til det europæiske politisamarbejde vil gøre politiets efterforskning af bandekriminalitet, menneskehandel og omrejsende tyve mere træg, siger Michael Kjeldgaard fra NEC.

Et dansk farvel til det europæiske politisamarbejde,

Europol
, vil gå ud over politiets muligheder for at bekæmpe rocker- og bandekriminalitet.

Sådan lyder advarslen fra

Rigspolitiet
i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Men ikke kun indsatsen mod rockere og bander vil blive sat tilbage ved et dansk exit fra

Europol
.

Også politiets indsats mod

menneskehandel
, menneskesmugling og omrejsende kriminelle, som tager på tyvetogter rundt om i Europa, bliver ramt, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets Nationalt Efterforskningscenter (NEC).

- I dag er det sådan, at når der er indbrud i Hobro, kan gerningsmændene bag lave indbrud i Flensborg i morgen, og de kan lave indbrud i Antwerpen i overmorgen. Det er den verden, vi lever i nu, og de kriminelle er blevet mere mobile, siger Michael Kjeldgaard.

Europol-exit giver kriminelle en fordel

Hvis Danmark forlader

Europol
, vil politiet blive sat tilbage i opklaringen af disse typer kriminalitet. Politiet vil ikke længere have umiddelbar adgang til informationer om kriminelle.

- Ting bliver trægere, og vi mister momentum i vores efterforskninger, og det er selvfølgelig ikke heldigt, siger politidirektøren fra NEC.

Hvis Danmark ikke får en særlig aftale om deltagelse i

Europol
, men må trække sig fra denne del af det europæiske samarbejde, vil kriminelle fremover få det lettere.

- I og med at kriminaliteten bliver mere grænseoverskridende, er det klart, at man har en fordel, hvis man kan bevæge sig frit over grænserne med sin kriminalitet, og politiet ikke kan, siger han.

Udenlandske bander kommer til DK

Bandekriminaliteten er et af de områder, der for tiden overskrider grænser.

- Det, vi har set over det sidste års tid, er en tiltagende internationalisering af særligt bandemiljøet i Danmark, siger Michael Kjeldgaard.

- Flere udenlandske grupperinger er kommet ind i Danmark som brands, og de har moderklubber i andre europæiske lande, og vores mulighed for at efterforske mod dem, få kendskab til dem og få indhentet efterretninger omkring dem ligger meget i, at vi har et tæt, internationalt samarbejde, og der kan man sige, at

Europol
er en vigtig faktor.

Konkret giver

Europol
-samarbejdet blandt andet mulighed for, at politiet kan indhente oplysninger via sikre kanaler og tale med andre landes politimyndigheder. Og det er
afgørende
for dansk politis arbejde.

- Hvis vi ikke er medlem af

Europol
, kan det her ikke lade sig gøre længere. Det bliver besværligere, og vi mister momentum i nogle af vores efterforskninger. Det er et vigtigt redskab for os, som vi håber på, at vi fortsat kan være en del af, siger politiinspektøren.

(© (c) DR)
Facebook
Twitter