Politiker konfronteres med sin egen tv-optræden: 'Hvis jeg havde været seer, så havde jeg slukket'

To af landets politikere står bag en venskabelig debat for at trække flere unge til.

- Nu har du tilsvinet mig, hver gang jeg diskuterer politik!

- Det der er den største sten fra et glashus, man kan finde!

- Vil du lige lade mig tale færdigt?

Ovenstående er bare nogle få ud af en lang række eksempler på den hårde tone, der i dag er i den politiske debat.

For politikerne skændes, de afbryder, og de langer ud efter hinanden, og det irriterer flere af de unge, der mandag var mødt op til en såkaldt venskabelig politisk debat på Aarhus Universitet arrangeret af politisk ordfører for Socialdemokratiet, Nicolai Wammen og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Der er tidspunkter, hvor jeg har været for hård eller lige skarp nok i forhold til en modstander, og det er da ikke noget, jeg er stolt af, siger Nicolai Wammen, der selv har arrangeret debatten sammen med Jakob Ellemann-Jensen.

DR fik de to til at se tilbage på en af deres tidligere debatter i DR2-programmet 'Debatten' fra 2016, hvor de flere gange afbryder hinanden.

- Jeg har sikkert syntes, det var lige som det skulle være, da jeg stod der. Men når jeg ser det nu, så tænker jeg, at hvis jeg havde været seer, så havde jeg slukket.

I videoen øverst kan du se nogle eksempler på politikere, der afbryder hinanden under offentlige politiske debatter - heriblandt en debat mellem Nicolai Wammen og Jakob Ellemann-Jensen.

Nicolai Wammen (tv.) og Jakob Ellemann-Jensen har gennem årene haft flere politiske debatter. Nu har de selv arrangeret en såkaldt 'venskabsdebat' på Aarhus Universitet, hvor de debatterer uden mudderkastning. (Foto: Rasnus Schmidt © dr)

Mudderkast, skandaler og skænderier

Ordstyreren i debatten var Kristina Bakkær Simonsen, adjunkt på Institut for Statskundskab, der i øjeblikket arbejder på et forskningsprojekt om, hvordan unge forholder sig til politik.

- Når man spørger de unge, hvad deres første reaktion er, når de tænker på politik, så er det noget med at skændes, noget med mudderkast og skandaler, siger hun.

- Hvis politik er noget, unge ikke har lyst til at følge med i, så risikerer vi jo, at der er en hel generation af unge, der ikke bliver en del af den politiske samtale, siger Kristina Bakkær Simonsen.

Og det er desværre netop det, der sker, hvis ikke tonen bliver en anden. I hvert fald, hvis man skal tro flere af de unge, der var mødt op til den venskabelige debat.

- Når det handler om at tage den anden ned verbalt, så bliver det så uvedkommende. Personligt er jeg mere eller mindre holdt op med at se de politiske debatter, fordi det ikke giver mig noget. Det har mere underholdningsværdi end vidensværdi, siger Anne Kirstine Laudal Kaltoft, der var en af de studerende, som mødte op til venskabsdebatten i Studenterhuset på Aarhus Universitet.

Det er flere af de andre studerende enige i.

- Jeg ved godt, det er en del af det politiske spil, men det gør det lidt trættende at lytte på. Man ved jo nærmest, hvad der bliver sagt, før man sætter sig for at se det, siger Jakob Schrøder, der studerer statskundskab på universitetet.

- Det giver mig ikke noget, at de snakker i munden på hinanden. Jeg kan ikke holde det ud. Hvis jeg skal følge med, så skal det være noget, man har lyst til at lytte på. Og hvis man ikke kan høre dem, hvordan skal man så vide, hvem der er bedst at høre på? siger Margrethe Nielsen, der til dagligt studerer informationsvidenskab.

Jakob Schrøder og Anne Kirstine Laudal Kaltoft er to af de studerende på Aarhus Universitet, der savner en bedre debat politikerne imellem. (Foto: Rasmus Schmidt © dr)

Opløftende med en god tone

Venskabsdebatten mandag eftermiddag mellem Nicolai Wammen og Jakob Ellemann-Jensen er dog forhåbentlig et lille skridt på vejen mod en bedre debat, håber Kristina Bakkær Simonsen.

- Jeg håber, det er med til, at de unge vil give politikken en chance. Og så er det forhåbentlig også en reminder til politikerne om, at de nogle gange kan være med til at skubbe dem, de gerne vil tale med, væk fra politik, siger hun.

Det er dog ikke enden på, at politikerne går til hinanden, og tonerne går højt. Men det er vigtigt, at det bliver gjort på en ordentlig måde, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Man skal gå til hinanden, der hvor der er grund til det og aldrig sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor vi hver især er gået ind i politik.

- Alle mine 178 kolleger er drevet af det samme, som jeg er: Vi vil et bedre Danmark for vores børn og børnebørn. Vi ser bare forskelligt på, hvad 'et bedre Danmark' er, siger han.

Debatten mandag blev holdt i en god tone, og det glædede flere af de studerende, der var mødt op. - Det er opløftende, når der er en god og venskabelig tone mellem dem, Siger Anne Kirstine Laudal Kaltoft. (Foto: Rasmus Schmidt © dr)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter