Politikere i oprør over at der skal betales børnepenge til bortførte børn

En mor eller far kan blive dømt til at betale børnepenge til et barn der er bortført til udlandet. Pengene følger barnet, lyder argumentet.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kalder det 'fuldstændig uacceptabelt' og 'uhørt', at en efterladt mor eller far kan blive dømt til at betale børnepenge til et bortført barn i udlandet (arkivfoto). (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Når et barn bliver bortført fra Danmark, typisk af den ene forælder, risikerer den efterladte far eller mor at blive dømt i udlandet til at betale børnebidrag til bortføreren, skriver Jyllands-Posten.

Det er 'fuldstændig uacceptabelt', lyder det fra Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

- En forælder til et bortført barn, der har forældremyndigheden efter dansk ret, skal aldrig kunne dømmes til at betale børnebidrag, siger hun.

Hvis det bortførte barn befinder sig i et land, der som Danmark er en del af EU eller Haager-konventionen af 1973, anerkender Danmark som udgangspunkt den udenlandske dom om børnebidrag.

Pengene følger barnet. Det er ligegyldigt juridisk set, om barnet er bortført af sin forælder. Børnebidraget skal sikre barnets forsørgelse, så det for eksempel ikke går sultent i seng, forklarer Caroline Adolphsen, lektor i familieret på Aarhus Universitet:

Hun vurderer, at det omvendt kan krænke børnenes retssikkerhed, hvis de ikke kunne få børnebidrag under en bortførelse.

DF's børne- og familieordfører, Pernille Bendixen, kalder det 'uhørt' og mener, at børnebidraget »belønner den kriminelle«.

Hun har bedt børne- og socialminister Mai Mercado (K) om at undersøge, om der kan laves en tillægslov til Haager-konventionen.

Ministeren vil ikke kommentere sagen.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk