Politikere kræver chokoladekontrol

Det pibler frem med politisk pres mod regeringen og erhvervslivet i sagen om børnearbejde i chokoladeindustrien. Flere partier kræver øjeblikkelig handling.

Flere partier kræver, at regering og chokoladeproducenter garanterer, der ikke bruges børnearbejde i de kakao-plantagerne man importerer fra. (Foto: © Andreas Hald, dr.dk/p3nyheder)

Flere af folketingets partier kræver nu politisk handling efter afsløringerne om særdeles groft børnearbejde i chokoladeindustrien - blandt andet i kakaoplantagerne i Elfenbenskysten.

Socialistisk Folkeparti forlanger, at de danske chokoladevirksomheder for skal fremtiden kunne garantere, at deres produkter ikke har involveret børnearbejde.

Voksenarbejde

- Det er skræmmende at en stor dansk virksomhed som Toms ikke kan garantere at produktionen af deres chokoladebarer er udført fra ende til anden af ordentlig betalte voksne, siger udenrigsordfører i SF, Steen Gade.

Derfor kræver han, at de relevante ministre - for eksempel erhvervs- og udviklingsministeren - indkalder chokoladebranchen, så der kan laves en garantipolitik på området.

Penge til kontrol

SF vil også sætte flere penge af til mindre virksomheder som DanWatch, der blandt andet undersøger danske virksomheders brug af børnearbejde. I partiets eget erhvervsudspil er der afsat 2 millioner kroner.

Socialdemokratiet kræver ligeledes, at danskerne får klar besked, når de står over for chokoladeudvalget i supermarkedet.

Kræver redegørelse

Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, og udviklingsordfører, Jeppe Kofod, har således bedt fødevareministeren og udviklingsministeren redegøre for, hvilke tiltag regeringen vil tage for at sikre, at danske forbrugere kan fravælge chokoladen med eftersmag af børnearbejde. Derudover vil de høre, hvilke tiltag ministrene vil gøre for at modvirke børneslaveri.

Allerede i går krævede Dansk Folkeparti øjeblikkeligt politisk indgreb.

- Jeg vil bede fødevareminister Henrik Høegh (V) om at få udarbejdet en liste over selskaber, der handler i Danmark og som måtte benytte sig af børneslaveri i deres produktion, så forbrugerne kan vælge disse producenter fra, siger fødevareordfører og formand for Folketingets fødevareudvalg, Rene Christensen.