Politikere kræver handling efter ny politianmeldelse i jetbrændstof-sag

Retspolitikere vil have Bagmandspolitiet til at overtage efterforskningen af Dan-Bunkerings mulige brud på Syrien-sanktioner.

Trine Bramsen (S) er en af de retsordførere, der vil have efterforskningen af Dan-Bunkerings mulige brud på EU's sanktioner mod Syrien tilbage til Bagmandspolitiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Nye oplysninger, om at Dan-Bunkering sidste år blev politianmeldt af sin egen bank for mulige brud på EU’s Syrien-sanktioner, får nu flere medlemmer af Folketingets Retsudvalg til at kræve, at myndighederne hurtigt kommer til bunds i sagen.

- For mig lyder alle alarmklokker. Når en bank ligefrem går ind og advarer myndighederne, bør myndighederne meget hurtigt forstå, at det er alvorligt. Og derfor bliver jeg endnu mere skuffet over, at den her sag bare er blevet henlagt i så lang tid, siger Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

Retsordføreren henviser til, at Erhvervsstyrelsen allerede i februar 2017 politianmeldte bunkerfirmaet til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for mulig overtrædelse af EU’s forbud mod at sælge, levere, overføre eller eksportere jetbrændstof til Syrien eller til brug i Syrien.

SØIK sendte sagen til Fyn

SØIK sendte sagen videre til Fyns Politi. Dan-Bunkering har hovedsæde i Middelfart på Fyn. Året efter, i august 2018, modtog SØIK så endnu en anmeldelse om Dan-Bunkerings mulige brud på jetbrændstof-forbuddet. Denne gang fra virksomhedens egen bank – Danske Bank.

- Jeg ser det som en skærpende omstændighed. Det er klart, at når ens bank anmelder et mistænkeligt forhold, så er der jo noget, der tyder på, at virksomheden selv har været rigtig godt klar over, at den har været gal, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, der er formand for Folketingets Retsudvalg.

Også Det Konservative Folkepartis retsordfører, Naser Khader, mener, at politianmeldelsen fra banken rejser nye spørgsmål om politiets ageren i sagen.

- Når de røde lamper blinker i en bank, så skal det tages alvorligt. En bank har stor indsigt i en virksomhed og dens kundeforhold, når de anmelder. Og når banken siger om dens egen kunde, at kunden formentlig har overtrådt sådan et forbud, så burde der komme en reaktion fra politiets side, siger han.

30.000 ton jetbrændstof

DR afslørede i april, at bunkervirksomheden er involveret i en sag om leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien, som har bombet til støtte for præsident Bashar al-Assad.

I dag ligger sagen om Dan-Bunkerings mulige brud på EU-sanktioner hos Fyns Politi.

Fyns Politi har oplyst, at de stadig efterforsker sagen, og at ”der er tale om en større og kompliceret sag med forgreninger til udlandet”, og at ”ikke mindst den udenlandske vinkel gør sagen kompleks.”

’Jeg er faktisk rystet’

Ifølge Peter Skaarup (DF) tyder meget på, at SØIK har lavet en fejl ved at sende sagen videre til Fyns Politi.

- Jeg kunne godt tænke mig, at SØIK genovervejer sagen og får sagen ind, så man kan bruge det apparat, som er til stede der. Og man må jo sige, at SØIK har fejlvurderet en række sager, hvor sager, der burde have ligget hos dem – meget komplicerede sager – er endt i en politikreds og har samlet støv, siger han.

Naser Khader (K) mener heller ikke, at sagen bør ligge hos Fyns Politi én dag mere. - Jeg er faktisk rystet over, at den ikke ligger hos den politimyndighed, der har ekspertisen til at undersøge sagen. Vi skal huske på, at den her sag handler om en stor dansk virksomhed, der potentielt har blod på hænderne.

Hvorfor er det, du mener, sagen skal ligge høs SØIK?

- Sagen er jo international, og SØIK har international ekspertise. Det er en politienhed, der arbejder med den her slags sager, siger han.

For få mennesker til for mange sager

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen mener, forløbet viser, at SØIK har brug for mere mandskab.

Hun mistænker, at sagen om Dan-Bunkering er ekspederet videre til Fyns Politi, fordi Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet har været presset af mange andre sager.

- Sådan en sag må ikke havne hos en lokal politikreds. Den skal altså ekspederes hos dem, der har faglig viden, og som har musklerne til at kunne løfte sådan en sag. Og det kan man ikke forvente, at en lokal politikreds har. Derfor synes jeg også, at det her mest af alt minder om, at sagen bare er blevet syltet hos Fyns Politi, uden Fyns Politi har nogen skyld i det, siger hun.

SØIK aflyste interview

SØIK aflyste onsdag et planlagt interview med DR om, hvorfor de har sendt sagen videre til Fyns Politi, hvad de gjorde på baggrund af bankens indberetning i august 2018, og hvad de siger til politikernes kritik.

Bagmandspolitiet begrundede aflysningen med, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bedt dem om at lave en redegørelse om sagen og siger nu, at de ikke har nogen kommentarer til pressen, før redegørelsen er færdig.

Dan-Bunkering afviser sanktionsbrud

DR har spurgt Dan-Bunkering om en kommentar til, at deres egen bank i august politianmeldte virksomheden for muligt brud på EU’s jetbrændstof-forbud. Men bunkerfirmaet har ikke kommenteret de nye oplysninger.

Dan-Bunkering har tidligere afvist over for DR, at de har overtrådt EU’s Syrien-sanktioner, og virksomheden er hverken sigtet eller tiltalt i sagen.

Ifølge DR’s oplysninger har Dan-Bunkering blandt andet fået betaling for at overføre jetbrændstof til russiske tankskibe, som derefter har sejlet det til en regimekontrolleret havn i Syrien. Overførslerne skete på åbent hav i Middelhavet, og betalingerne kom fra en kunde, som repræsenterede russisk militær.

Dan-Bunkering har erkendt at have leveret brændstof til de russiske tankskibe, men i en mail til DR har virksomhedens advokaten skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings leveringsdokumenter havde angivet Syrien som ende-destination.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke leveringsdokumenter de henviser til eller hvilke destinationer, der stod på dokumenterne.

Brud på EU’s sanktioner kan straffes med op til fire års fængsel.