Politikere kritiserer regeringen efter planlagt hjemtagelse af kvinde med dobbelt statsborgerskab

Både Enhedslisten, Nye Borgerlige og DF retter kritik mod regeringen efter DR's afsløring om hjemtagelse af kvinde fra Syrien.

Enhedslistens Rosa Lund ser med alvor på sagen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Regeringen havde en hel klar linje, da den i maj besluttede at tage en gruppe kvinder og deres børn hjem fra fangelejre i Syrien.

Ingen kvinder skal tages hjem, medmindre de kun har dansk statsborgerskab.

Men som DR Nyheder her til aften kan afsløre, så har regeringen planer om at hjemtage en kvinde, som ifølge myndighedernes vurdering har dobbelt statsborgerskab, og som ikke har fået frataget sit danske pas.

Det fortæller en række kilder med kendskab til sagen til DR Nyheder.

Kvinderne har ifølge danske myndigheder tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, og derfor har den danske regering ikke ønsket at få dem hjem til Danmark igen.

DR's afsløring har fået politikere på begge sider i Folketinget til at rette kritik mod regeringen.

Retsordfører Rosa Lund fra Enhedslisten ser med alvor på sagen.

- Jeg synes, at det her er en meget alvorlig situation. Regeringen har sagt, at de kvinder, som havde dobbelt statsborgerskab, skal blive i Syrien. Nu viser det sig, at en af dem, vi tager hjem, også har dobbelt statsborgerskab.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi ikke tager alle hjem, lyder det fra Rosa Lund.

'Regeringen har lavet krumspring'

Det er en lov fra 2019, der har gjort det muligt at fratage fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske pas administrativt - altså uden en domstolsafgørelse.

Det har betydet, at fire kvinder fortsat skal blive i Syrien sammen med deres i alt fem børn, fordi de har fået frataget deres statsborgerskab.

Og Rosa Lund mener ikke, at det er er et problem, at man nu hjemtager kvinden og hendes syv børn, selvom hun har dobbelt statsborgerskab.

- Jeg mener, at det er et alvorligt problem, at vi lader fem børn af kvinder blive i de her lejre. Det er det, som den her sag viser.

- Jeg synes, at det er meget mærkeligt, at man har lavet alle mulige krumspring for at lade de sidste kvinder og deres børn blive dernede. Det her beviser, vi bør tage alle hjem.

Nye Borgerlige: Regeringen har svigtet

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tilbage i foråret gav besked om, at regeringen af hensyn til den danske stats sikkerhed ville hjemtage tre af de syv kvinder og deres børn, lagde hun vægt på, at det ikke var med hendes gode vilje.

Hun fortalte, at det udelukkende var kvinder med dansk statsborgerskab, man tog hjem.

- Vi har ikke kunnet fratage dem deres statsborgerskab, og vi havde helst set dem væk fra Danmark i al fremtid, sagde hun til DR.

Det er det løfte, som Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mener, at statsministeren bryder ved alligevel at tage en kvinde med dobbelt statsborgerskab hjem hjem.

- Jeg mener, at det er en falliterklæring, og at man i den grad svigter. Man svigter danskernes sikkerhed og tryghed, og man svigter også det, man tidligere har lovet.

- Jeg kan godt frygte, at det her vil skabe præcedens. At det vil betyde, at der står en venstrefløj og Det Radikale Venstre, som trommer på ministerens dør og siger: "Når du nu har lukket en kvinde ind i Danmark, som har dansk og udenlandsk statsborgerskab, hvad så med alle de andre?".

Ifølge DR Nyheders oplysninger er flere af Folketingets partiet blev orienteret om hjemtagelsen af kvinden efter sommerferien i år.

For flere dage siden spurgte Pernille Vermund udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), ind til sagen. Hun nåede ikke at få svar før DR's afsløring mandag aften.

- Enten forsøger regeringen at holde noget skjult for befolkningen - de ved godt, hvor vigtigt det her er for danskerne - ellers har regeringen sovet i timen. Og jeg ved ikke, hvad der er værst, siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at regeringen siger et, men gør noget andet.

- Det skrider, og det viser endnu en gang, at regeringen og statsministeren går ud og fortæller en historie til befolkningen og bag gardinerne gør noget andet.

- Vi har tænkt at kalde statsministeren i samråd. Hun har været voldsomt engageret i den her sag, så hun må svare på det her, lyder det fra Dansk Folkepartis formand.

Tesfaye holder fast

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye ønsker ikke at stille op til interview her til aften.

Men i et skriftligt svar til DR fortæller han, at regeringen står ved beslutningen om at hjemtage kvinden og hendes børn.

- Regeringen besluttede før sommerferien at evakuere 14 børn fra Syrien. Den beslutning står vi ved. Også selvom det betyder, at det formentlig først vil blive afgjort i en dansk retssal, om en af mødrene kan fratages sit statsborgerskab, lyder det fra Mattias Tesfaye.

DR Nyheder har bedt om en kommentar fra advokat Tyge Trier, der repræsenterer kvinden og hendes børn.

Han har dog ingen kommentarer til sagen eller til de juridiske regler om statsborgerskab og eventuelt tab af statsborgerskab.

Opdateret klokken 21:10 med en kommentar fra Dansk Folkeparti.