Politikere: Mere hjælp efter selvmordsforsøg

Partierne på Christiansborg overbyder hinanden med løfter om bedre forhold til børn, der har forsøgt selvmord. Sundhedsministeren vil ikke give nogen garanti.

Alle partier i Folketinget er enige om, at der skal være mere hjælp at hente efter et selvmordsforsøg. Der er mange løfter, men ingen garantier. (© Stock exchange)

Behandlingsgaranti på 48 timer til selvmordstruede, lyder løftet fra Dansk Folkeparti.

Samme forslag har SF og Enhedslisten, som også lægger et krav om hjælp til pårørende i puljen.

Radikale vil give gratis psykologbistand til alle unge, som har forsøgt selvmord. Venstre foreslår flere penge til behandling. Og allerede før valget i 2007 lød der lignende løfter fra blandt andre Konservative og Socialdemokraterne.

Ikke højt prioriteret

Alle står klar med ord om at hjælpe. Men faktum er, at der stadig hvert år er hundredvis af børn og unge, som bliver efterladt til sig selv og familien, når de kommer hjem fra hospitalet efter et selvmordsforsøg.

- Det er et område, vi ikke har prioriteret ret højt, siger Özlem Cekic, psykiatriordfører hos SF, som i sidste måned fik positiv respons i Folketingssalen til partiets forslag om behandlingsgaranti og hjælp til efterladte.

- Ansvaret ligger helt klart hos sundhedsministeren, mener hun.

Håber på bedre tilbud fra 1. januar

Folketingets Sundhedsudvalg arbejder netop nu på at komme med et fælles bud på, hvad der skal gøres og hvor mange penge politikerne skal afsætte til forebyggelse og behandling efter selvmordsforsøg.

- Jeg håber, at vi fra 1. januar har nogle markant bedre tilbud i regionerne, siger Venstres psykiatriordfører Sophie Lødhe.

Ingen konkrete løfter fra ministeren

Sundhedsministeren vil ikke give nogle garantier eller konkrete forslag til, hvordan politikerne vil gøre livet lidt lettere for børn, som har overlevet et selvmordsforsøg.

- Men vi skal ikke udskrive patienter, medmindre der er andre til at tage over. Slet ikke hvis de har forsøgt selvmord, siger Jakob Axel Nielsen, som holder fast på, at ansvaret skal være delt mellem kommunen og regionen.

Undgår at selvmordstruede bliver tabt

- Socialministeren og jeg skal sikre, at folk får den rigtige behandling på det rette tidspunkt. Der er løbende dialog om, hvordan vi undgår, at der er nogen, som falder ned mellem to stole, siger sundhedsministeren, som fortæller, at frustrerede forældre eller børn altid er velkomne til at sende en mail til ham.

- Men de skal klage til deres region eller kommunen, hvis de ikke mener, de har fået en ordentlig behandling. Man har selvfølgelig krav på at få den hjælp, der skal til, siger han.