Politikere om Jomfru Ane Gade: Grotesk at skoler skal lukke, mens barer i samme sogn er åbne

Festgade bør også lukke efter høj coronasmitte, mener Aalborgs borgmester.

Forlystelsesgaden Jomfru Ane Gade i Aalborg ligger i Budolfi Sogn, der er blevet lukket ned på grund af smitte. Men restauranter og barer kan stadig holde åbent. (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Gymnasieeleverne på Aalborg Katedralskole kan ikke komme til undervisning på grund af smittefare og en lokal nedlukning.

Til gengæld kan de gå i "Gaden" og drikke deres sorger væk.

Den automatiske nedlukning af Budolfi Sogn i Aalborg på grund af høj coronasmitte betyder nemlig, at skoler, kulturinstitutioner og fitnesscentre skal lukke ned, mens barer og værtshuse i byens kendte festgade, Jomfru Ane Gade, der også ligger i sognet, fortsat kan holde åbent.

Det finder byens borgmester besynderligt.

- Det giver jo ikke meget mening, at du ikke kan gå på Historisk Museum og se på pilespidser og andre udstillinger, men du kan godt gå i Jomfru Ane Gade om aftenen og feste, siger Thomas Kastrup-Larsen (S).

- Når vi taler med Styrelsen for Patientsikkerhed, så siger rigtigt mange af de unge mennesker, der er blevet smittet i kommunen, at de har været i Jomfru Ane Gade. Det er et sted, hvor der bliver spredt smitte, og hvis vi skal have knækket smitten i Aalborg, så tror jeg, at vi simpelthen bliver nødt til at få lukket Jomfru Ane Gade ned, siger borgmesteren.

På Aalborg Katedralskole, der også ligger i sognet, kan rektor Christian Warming konstatere, at hans elever igen går glip af undervisning.

- 2.g'erne har været hjemme i 129 dage og kommer nu endnu længere bagud. Nedlukningen går ud over den undervisning, som vi laver for at indhente det forsømte, siger rektoren.

Teater og fitnesscentre lukker også

Når barerne fortsat kan lange shots over disken, skyldes det, at de ikke er en del af den automatiske sognenedlukning.

Den træder i kraft, når incidensen overstiger 600 smittede pr. 100.000 borgere, der er registreret flere end 20 smittetilfælde de seneste syv dage og positivprocenten er på tre procent eller mere.

I den situation har kommunen pligt til at lukke blandt andet skoler, ungdoms- og voksenuddannelser samt lokaler, hvor der udøves kultur, idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter.

I Budolfi Sogn går det blandt andet ud over Aalborg Teater, Aalborg Historiske Museum, to skoler og tre fitnesscentre.

Først når hele kommunen skal lukke ned, rammes serveringsstederne.

Konservative: Festgade burde være lukket

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, undrer sig over, at barerne ikke er en del af den automatiske nedlukning af et sogn.

- Med den situation, der er i Aalborg i øjeblikket, så burde Jomfru Ane Gade have været det første, man lukkede ned, og derfor undrer det mig, hvis der ikke er grundlag for at lukke Jomfru Ane Gade. Det giver jo ingen mening, at nattelivet og værtshuse kan holde åbent, samtidigt med at alt andet skal holde lukket, siger Per Larsen.

Han har derfor bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) se på sagen hurtigst muligt. Det samme har Venstres Preben Bang Henriksen.

- I min optik er det helt grotesk, at man lukker skoler, teater og idrætsforeninger ned, når man midt i det hele har en festgade, hvor smitten kan sprede sig, siger Preben Bang Henriksen (V).

DR Nyheder har i dag forsøgt, at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke. Det har endnu ikke været muligt.

Rektor efterlyser handling

I mellemtiden mener rektoren på den midlertidigt lukkede Aalborg Katedralskole, at prioriteringen er helt skæv. Også selvom det skulle være nogle af hans elever, der har været med til at sprede smitten.

- Altså man signalerer til dem, at det er helt i orden at gå på værtshuse. Jeg kan godt forstå, at eleverne bruger den mulighed, man åbner. Derfor ville det være godt, hvis der også var nogle voksne politikere, der tog ansvar, så det var muligt at lave en nedlukning af Jomfru Ane Gade også, siger Christian Warming.

Coronapas på barer

I barernes egen organisation Horesta mener politisk direktør Kirsten Munch Andersen, at det vil være et fejlskud at lukke stederne i Jomfru Ane Gade.

- Så bliver der bare fest på gader og stræder eller private lokaler, piratfester, eller hvor man nu samles, og så er der ikke krav om coronapas. Det er der hos os, siger Kirsten Munch Andersen.

- Vi skal også sørge for, at der er ordentlig afstand i køen, og at der bliver sprittet af. Vi er underlagt en lang række restriktioner. Så der er ingen tvivl om, at det er under nogle helt andre rammer på en bar eller et værtshus, end hvis du flytter festen et andet sted hen, siger hun.

Hun henviser også til, at smitten i begyndelsen af året var stigende blandt unge på et tidspunkt, hvor barer og værtshuse fortsat var lukket ned.

- Uanset om du lukker et gymnasie ned, så er det jo de unge, vi skal adressere. Det er jo deres projektarbejde, deres samvær, hele det sociale liv, de har, hvor der sker en smitte, siger Kirsten Munch Andersen fra Horesta.

RETTELSE: I 10. afsnit er 400 smittede rettet til 600 smittede.

Opdatering: Artiklen er opdateret med kommentar fra Horesta.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk