Politikere rystede over terrordømte brødres NemID-svindel: 'Dybt bekymret' for tilsyn med terrordømte på fri fod

Partier vil have justitsministeren i samråd om, hvorfor terrordømte kunne svindle for millioner.

(Foto: © Emil Helms /Mads Claus Rasmussen/Niels Christian Vilmann, (c) Ritzau Scanpix)

Hvordan kan det gå til, at to kriminelle brødre igen og igen har kunnet svindle med danskeres NemID, når begge brødre er terrordømte?

Det spørgsmål kræver partier fra begge sider af Folketinget nu svar på fra Justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Vi har trods alt relativt få mennesker, som er dømt for noget terrorrelateret og som stadig er i Danmark. Derfor er det helt utroligt, hvis man ikke har fulgt dem tæt, når de er blevet løsladt, siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF.

Formand for Folketingets retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), kalder det en ”dybt alvorlig sag” og vil sammen med SF og Dansk Folkeparti kalde justitsministeren i samråd.

- På så stort et højrisikoområde er jeg nødt til at have justitsministeren ind og forklare i et samråd, hvad er op, og hvad er ned i den her sag. Hvad har politiet gjort, og hvad har man eventuelt ikke gjort, siger Preben Bang Henriksen.

Centrale rolle i NemID-svindel

Reaktionen fra retsordførerne kommer, efter DR i går kunne afsløre, at de to terrordømte brødre, spiller centrale roller i flere sager om udspekuleret NemID-svindel. Svindel, der er gået ud over et stort antal helt almindelige danskere over hele landet.

I 2019 – fem år efter brødrenes terrordom - blev de begge dømt for databedrageri af særlig grov karakter ved at have svindlet eller have forsøgt at svindle ofre for otte millioner kroner.

Den omfattende svindel med NemID har fået eksperter til at kritisere Politiets Efterretningstjeneste (PET) for, at de terrordømte brødre kunne slippe afsted med at tømme uskyldige danskeres konti for millioner.

Eksperterne er Magnus Ranstorp, der er terrorforsker ved Forsvarsakademiet i Stockholm, og Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef hos PET.

Millioner er forsvundet

Det er ifølge DR’s oplysninger ikke lykkedes politiet at finde udbyttet af de millioner, der er svindlet for.

Men under ransagninger hos de terrordømte er der fundet genstande, der ifølge Hans Jørgen Bonnichsen og Magnus Ranstorp peger i retning af, at de terrordømte brødre har haft kontakt til personer, der i dag er dømt for terror.

Det får samlet set Hans Jørgen Bonnichsen og Magnus Ranstorp til at frygte, at pengene kan være endt hos terrorister.

Lillebror sigtet for ”fremtrædende rolle” i ny sag

Da den yngste af brødrene efter databedrageridommen i 2019 blev prøveløsladt i februar i år, gik han ifølge politiet igen i gang med NemID-svindel. Han blev i juni i år anholdt sammen med en gruppe på ti andre mænd og igen sigtet for særlig groft databedrageri med NemID-oplysninger.

Sigtelserne i den nye svindelsag viser, at den yngste bror er mistænkt for at have haft ”en fremtrædende rolle” i gruppen.

Mere end hundrede danske ofre fra hele landet er ifølge DR’s oplysninger involveret i den nye sag, hvor der er tale om svindel for et tocifret millionbeløb, der er foregået over ti måneder fra 2019 til 2020. Svindlen er ifølge DR's oplysninger foregået sådan her:

- Det er en skandaløs historie, fordi myndighederne ved sådan set godt, at den er gal. Man er blevet advaret gang på gang, der har kørt en sag, der er nogle, der er mistænkt for terror og finansiering af terror. Og alligevel ser det ud som om, man bare kan fortsætte og svindle rigtig mange mennesker for rigtig mange penge, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Sagen gør Karina Lorentzen ”dybt bekymret for, hvordan vi har tilsyn med terrordømte i Danmark”:

- Jeg kan da blive voldsomt bekymret for, at der render andre mennesker rundt i Danmark med en terrordom, som man ikke følger så nøje. Det er et politisk ansvar at sikre, at den indsats er fuldstændig i orden, og hvis den ikke er det, skal det rettes op rigtigt hurtigt.

PET vil ikke kommentere sagen

DR har forelagt sagen og eksperternes kritik for PET. I en mail til DR har PET svaret, at PET nøje følger:

"udviklingen i trusselbilledet i Danmark og i udlandet. Det gælder også i forhold til terrorfinansiering og tidligere terrordømte, som efter endt straf løslades. PET kan dog ikke kommentere på den konkrete sag.”

Den ældste af de terrordømte brødre sidder i dag fortsat fængslet, mens den yngste bror sidder varetægtsfængslet efter anholdelsen i juni i år.

DR har været i kontakt med de to brødres forsvarsadvokater. Den ældste brors advokat har ingen kommentarer.

Den yngste bror afviser via sin forsvarsadvokat, at pengene skulle være gået til terrorfinansiering. Han skriver desuden, ”at hverken politiet eller anklagemyndigheden på noget tidspunkt har fremsat samme teorier til trods for deres efterforskning.”

Den nye svindelsag, som den yngste bror er sigtet i, er fortsat under efterforskning af Særlig Efterforskningsenhed Vest (SEV) under Østjyllands Politi. SEV ønsker ikke at kommentere sagen i øjeblikket.