Politikere vil have flere tilskuere til EM: 'En begivenhed, der ikke kan gøres om'

Et flertal udenom regeringen vil åbne for, at flere kan opleve de historiske fodboldkampe fra tribunerne i Parken. Epidemiolog får sved på panden ved tanken.

Som det ser ud nu, må der komme 15.900 mennesker til EM-kampene. Et flertal i folketinget vil se på, om det antal kan hæves. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Der er under en uge til den første danske kamp ved EM skal spilles i Parken, men nu vil et flertal i folketinget se om det kan være muligt at lukke flere ind på stadion.

15.900 pladser er der på nuværende tidspunkt til de fire EM-kampe, der skal spilles i København. Det antal er sat ned fra de normale 38.000 tilskuere, på grund af coronavirus.

Og trods af corona skal der nu findes plads til flere på tribunerne. Det mener SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

- Jeg tror det er bedre, at vi har kontrol over hvor tilskuerne opholder sig under en vigtig fodboldkamp, som rigtig mange mennesker rigtig gerne vil opleve. EM er en begivenhed, der ikke kan gøres om.

Og hun er ikke alene. Faktisk får hun opbakning fra flere sider i Folketingssalen.

- Vi så gerne, at der kom flere tilskuere. Det er en kæmpestor begivenhed, som ikke kommer tilbage, siger Venstres idrætsordfører Sten Knuth.

Radikale Venstres idrætsordfører, Kristian Hegaard er også positivt stemt.

- Jeg synes, vi har kunne se, at det har været en succes med kampene i Superligaen. Så hvorfor ikke se positivt på, at der kan komme flere tilskuere til EM-kampene, som jo er en historisk begivenhed.

Alle understreger de, at det skal ske med afsæt i sundhedsmyndighederens anbefalinger.

Også Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance vil have lukket flere ind. Dermed tegner der sig et flertal udenom regeringen.

Sved på panden hos eksperten

Lone Simonsen er epidemiolog og en af dem, der sad i det ekspertudvalg der i første omgang skulle anbefale, hvor mange der kunne lukkes ind på stadion til EM-kampene.

Og hun får sved på panden, ved tanken om, at flere lukkes ind på stadion.

- Når man går ind på en test, der er 72 timer gammel, så er der altså mange, der slipper igennem og er smittet. Derfor står vi i en situation, hvor vi næsten kan være sikre på, at der vil foregå smitte på stadion, siger hun.

Hun vil gerne se en vurdering fra Statens Serum Institut, der har lavet den type beregninger tidligere.

- Vi har et større antal tilskuere og vi har et større smittetryk end vi havde, da vi lavede beslutningen sidste gang. Og så er vi kommet bagud med vaccinekalenderen, påpeger Lone Simonsen.

Af de grunde tror hun stadig, at det vil blive vurderet som en moderat- til højrisiko begivenhed, hvis det bliver vurderet igen.

Bjarke Frost Nielsen, har et Ph.D.-stipendiat ved Niels Bohr Institutet og har forsket i superspreder-events. Han forklarer, at flere på stadion vil betyde flere smittede.

- Hvis du tilføjer 20 procent flere deltagere, og de stadig kan holde nogenlunde afstand, så vil du se i omegnen af 20 procent flere smittede, vurderer han.

Han forklarer at det gør en væsentlig forskel for antallet af smittede, om en begivenhed foregår indendørs eller udendørs.

- Det er et spørgsmål om, hvor mange personer en enkelt person kan være i kontakt med ved sådan en begivenhed. Derfor kan det give mening at dele folk op.

DBU: Vi vil gøre hvad vi kan

Hos DBU, der skal stå for den praktiske afvikling af EM-kampene herhjemme, er administrerende direktør Jakob Jensen positiv overfor politikernes lyst til at fylde flere fans på stadion.

- Vi ønsker os så mange fans som overhovedet muligt og sundhedsmæssigt forsvarligt på stadion.

Men han påpeger, at der er under en uge til første kamp, og derfor skal der arbejdes for fuld kraft, hvis det skal kunne lade sig gøre.

- Så at skulle løse det op igen med meget kort varsel, det bliver en svær opgave, men den tager vi på os. Hvis vi bliver bedt om det, siger han.

Lige nu er der et afstandskrav på en meter mellem hver siddende tilskuer, og der er et sektionskrav, hvor maks 1.000 mennesker må opholde sig i hver sektion.

Og ifølge Jakob Jensen er det afgørende, at der bliver set på netop de to ting.

- Helt praktisk, hvis vi skal have flere ind, så skal man fjerne det afstandskrav, der er nu. Man kan fjerne sektioneringen. Så vil det praktisk være muligt at tage flere ind.

Indtil videre afventer han dog hvad politikerne finder ud af.

- Danmarks første kamp er lige om lidt. Vi vil gøre alt hvad vi kan. Nu må vi afvente, hvad der kommer ud af det politiske, vi er i hvert fald klar til at undersøge alt, hvad vi kan.

Genåbningsforhandlinger

I den kommende uge mødes folketingets partier, for at drøfte yderligere genåbning. Og her er det vigtigt for SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, at antallet af tilskuere til EM bliver drøftet.

- Jeg synes EM er den begivenhed, man ikke kan gøre om. Nattelivet det kan vi stadigvæk nå henover sommeren. Og jeg synes desværre også, at vi har nogle eksempler på, at det ikke altid går så godt, som vi godt kunne tænke os, siger hun og peger på Aalborg, hvor festgade Jomfru Ane gade netop er blevet lukket ned på grund af smitte.

Kristian Hegaard, idrætsordfører for Radikale Venstre mener der er sket meget siden

Danmark skulle melde ud, hvor mange deltagere, der kunne være på stadion til EM.

- Der er langt flere, der er blevet vaccineret, vi har erfaringer fra Superliga-kampe. Så der er jo løbet meget vand i åen, siden man lagde det første niveau af tilskuere. Og derfor synes jeg, det ville være fornuftigt at være åben overfor flere tilskuere til denne her historiske EM-begivenhed, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringen eller Socialdemokratiets sundhedsordfører før redaktionens deadline.