Politikere vil have navne i skandalesag om lægers misbrug af forskningsmidler

Politikere kræver, at de, der skulle kontrollere forskningsmidler på Riget, holdes ansvarlige for lægers fusk.

Mens foreløbig fem overlæger er politianmeldt for snyd med eksterne forskningsmidler og enten er hjemsendt eller fyret, har skandalen hidtil ikke haft personalemæssige konsekvenser for andre ansatte på Rigshospitalet. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Direktører og chefer på Rigshospitalet risikerer en fyreseddel for deres rolle i skandalen om lægers brug af forskningsmidler på Rigshospitalet.

I hvert fald kræver flere politikere i Region Hovedstaden nu, at der sættes navn og titel på de ansvarlige for det svigt, der er sket i kontrollen med forskningsmidler på Rigshospitalet, så de kan drages personaleretsligt til ansvar, skriver Jyllands-Posten.

Ny undersøgelse undervejs

Sagen bliver drøftet på et møde i forretningsudvalget i Region Hovedstaden på tirsdag, hvor politikerne samtidig skal nikke ja til, at regionen udvider revisorundersøgelsen af lægernes brug af forskningsmidler.

Den har hidtil alene omfattet eksterne forskningsmidler fra typisk lægemiddelindustrien til kliniske forsøg, men der er mistanke om, at lægerne også har misbrugt interne forskningsmidler, som stammer fra skatteyderne.

Derfor vil regionen ifølge Jyllands-Posten også undersøge lægernes brug af disse midler.

Fem overlæger politianmeldt

Mens foreløbig fem overlæger er politianmeldt for snyd med eksterne forskningsmidler og enten er hjemsendt eller fyret, har skandalen hidtil ikke haft personalemæssige konsekvenser for andre ansatte på Rigshospitalet.

Det er på trods af, at både Rigshospitalet og Region Hovedstaden har erkendt, at kontrollen på landets største hospital har svigtet totalt.

- Det skal og må have en personalemæssig konsekvens i form af, at de mennesker, som har ansvaret for svigtet i kontrollen, bliver fyret eller flyttet til et andet job, siger Henrik Thorup, der er 1. næstformand i Regionsrådet og statsrevisor udpeget af Dansk Folkeparti.

- Vi kan ikke bare undersøge, undersøge og undersøge. Vi bliver også nødt til at reagere på et tidspunkt, og det er der grundlag for at gøre allerede nu, tilføjer han.

/ritzau/