Politikere vil have slået fast: 'Dyr er sansende væsner, alt andet er en helt grotesk diskussion'

- Det pisser mig virkelig af, at det kan diskuteres, siger EL-politiker, der selv er økologisk landmand.

Grise og en række andre dyr er sansende væsner, mener Enhedslisten, der vil have ændret i dyrevelfærdslov. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I en kommende dyrevelfærdslov skal der stå, at dyr er sansende væsner. Alt andet er nemlig både grotesk og absurd.

Det mener Enhedslisten forud for, at loven skal 2. behandles senere i januar.

Loven har til formål at gøre lovgivningen på området mere overskuelig og samle en række arter under ét. Den har været undervejs siden den tidligere regering var ved magten.

Der tegner sig et flertal i Folketinget for at stemme loven igennem, men der er stadig en række knaster.

I lovens paragraf 2 lyder det nemlig, at 'dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe'.

Denne passus er dog ikke tilstrækkelig, mener Radikale Venstre, DF, og altså Enhedslisten, som har stillet et spørgsmål til fødevareminister Mogens Jensen (S).

- Vil ministeren fremsætte ændringsforslag til formålsparagraffen, så det anføres, at dyr er sansende væsener?, lyder spørgsmålet.

Helt grotesk

Enhedslistens dyrevelfærdsordfører, Søren Egge Rasmussen, er uddannet økologisk landmand og fortæller, at det er yderst vigtigt for partiet, at dyr bliver kaldt 'sansende væsner' i den nye lov.

Han fortæller, at emnet allerede har været taget op i folketingssalen.

- Jeg synes, at det er helt grotesk, at vi skal diskutere, om dyr er sansende væsner. Når man er uddannet landmand og har haft med dyr at gøre i mange år, så er man ikke i tvivl om, at køer, geder, grise og høns er sansende væsner, siger Søren Egge Rasmussen og fortsætter:

- Hvordan kan der opstå sådan en akademisk diskussion i København? Det pisser mig virkelig af.

Hvor vigtigt er det her spørgsmål for Enhedslisten i forhold til, om loven kan blive vedtaget?

- Det er vigtigt, for alt andet er absurd. Når man har med dyr at gøre, som er levende væsner, så ved man godt, at de er sansende. Come on. Den er vi nødt til at få ændret i loven, siger han.

Minister vil overveje ændring

Fødevareminister Mogens Jensen afviser ikke, at han vil fremsætte et ændringsforslag og hermed komme blandt andet Enhedslisten i møde.

I svaret til de tre partier skriver han blandt andet, at der ikke er dokumentation for, at alle dyr 'er i stand til at føle og opfatte eller sanse smerte og lidelse'.

Videre skriver han dog:

- Jeg har dog forståelse for ønsket om at omtale dyr som sansende væsener, herunder dyr, der traditionelt holdes som husdyr eller familiedyr, og jeg vil overveje at stille ændringsforslag til formålsparagraffen, som foreslået.

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen ser positivt på svaret, men slår også fast:

- Hvis han ikke stiller ændringsforslaget, så er vi andre, der gør. Det ved han jo godt. Det er mere spørgsmålet, om han vil være med til at tage æren for, at man ændrer formålsparagraffen, siger ordføreren og fortæller, at han er ret sikker på, at man vil komme igennem med ændringen.

Det ventes, at lovforslaget om en ny dyrevelfærdslov skal 2. behandles 30. januar, og herefter forventes den at blive vedtaget 6. februar.

FacebookTwitter