Politikere vil hjælpe Ana med at blive i Danmark

Konditor Ana Siason fra Esbjerg skal rejse tilbage til Filippinerne i næste måned. Nu får hun en håndsrækning fra Enhedslisten og Venstre.

34-årige Ana Siason skal forlade Danmark i næste måned.

34-årige Ana Siason fra Esbjerg skal forlade Danmark i næste måned, fordi hun har fået afslag på familiesammenføring.

Hun er selvforsørgende, ved at uddanne sig til konditor, bor sammen med sin danske kæreste og taler dansk - men en skilsmisse fra eksmanden i 2015 betyder, at Ana Siason skal rejse tilbage til Filippinerne og søge om en ny opholdstilladelse.

Det har fået politikere fra både højre- og venstrefløjen til at gå ind i sagen.

Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup (V), hans partifælle og medlem af Folketinget Carl Holst (V) og Enhedslistens udlændinge- og integrationsordfører, Johanne Schmidt Nielsen (Ø), vil nemlig nu forsøge at gøre det muligt for Ana Siason at blive her i landet.

Fakta

En udlænding, som har familie i Danmark, har mulighed for at få opholdstilladelse efter reglerne om familiesammenføring.

Opholdstilladelse som familiesammenført kan, når visse betingelser er opfyldt, gives til:

  • Ægtefæller og faste samlevere
  • Børn
  • Øvrige familiemedlemmer
  • Opholdstilladelsen er i første omgang tidsbegrænset, men med mulighed for forlængelse, hvis man stadig opfylder betingelserne.
  • Der er mulighed for, at man efter en årrække kan få en permanent opholdstilladelse, hvis en række betingelser er opfyldt.
    Kilde: nyidanmark.dk

- Selvfølgelig er jeg trist. Jeg ved godt, at regler er regler, og det skal man respektere. Jeg forstår bare ikke, hvorfor man ikke lader mig blive. Jeg er ikke kriminel, og jeg forsørger mig selv, siger Ana Siason, som kom til Danmark i 2009 som au pair, til DR.

Blev skilt fra sin danske mand

Grunden til, at hun skal forlade landet, er, at Udlændingestyrelsen har afslået at give hende opholdstilladelse via familiesammenføring med kæresten. Ana Siason har tidligere været gift med en dansk mand og været familiesammenført, men parret blev skilt i 2015, og året efter fik hun afslag på sin ansøgning om at få forlænget sin opholdstilladelse.

Hun havde da fundet sin nye kæreste, som hun stadig bor sammen med.

Ifølge Ana Siason selv kontaktede hun Udlændingestyrelsen for at fortælle, at hun var blevet skilt. Og ifølge hende selv fik hun at vide hos styrelsen, at hendes opholdstilladelse angiveligt ville blive forlænget.

Men sådan gik det ikke, og den 22. marts i år landede beskeden om, at hun skulle forlade landet dagen efter.

Siden hun var blevet skilt, kunne hun ikke blive familiesammenført i Danmark – hendes familie er på Filippinerne, lød det ifølge Ana Siason i afslaget.

Borgmester: Det er anstødeligt

Siden har klagesagen skubbet udrejsedatoen til september. Og så var det, at Ana Siason i et sidste forsøg begyndte at ringe og maile til både regionale og landsvalgte politikere i et håb om, at de kan ”gøre noget”, så hun kan blive sammen med sin kæreste i Danmark.

Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen er rasende over Udlændingestyrelsens afgørelse:

- Helt ærligt, hvem får noget ud af, at Ana fra Esbjerg er tvunget til at rejse til Filippinerne, søge om opholdstilladelse igen og vente i månedsvis på, at hende sag er færdigbehandlet? Hvorfor dog ikke bare lade hende søge her fra Danmark, hvor hun i øvrigt er velintegreret, arbejder og har en dansk mand, siger Johanne Schmidt Nielsen til DR.

Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup, mener, at udvisningen er meningsløs.

Jeg har pakket lidt, men ikke det hele. Jeg håber på det bedste, for jeg er altid positiv.

Ana Sierson, Esbjerg

- Det er anstødeligt, at vi har så svært ved at sende dømte kriminelle ud af landet, når vi samtidigt sender en pige som Ana ud, siger Johnny Søtrup til jv.dk.

Ifølge avisen har han rettet henvendelse til Carl Holst og bedt ham om at gå videre med sagen:

- Vi skal have kigget på det her hurtigst muligt. Jeg er gået i dialog med ministerium og styrelse, og nu skal vi se på, hvad vi kan gøre for at hjælpe hende, siger Carl Holst (V) til jv.dk.

Håber på det bedste

Deres opbakning betyder meget for sagens hovedperson.

- Det betyder rigtig meget for mig. Måske kan det gøre en forskel. Jeg har pakket lidt, men ikke det hele. Jeg håber på det bedste, for jeg er altid positiv. Men jeg er meget taknemmelig for, at de vil tale min sag, for mit største ønske er at få familie i Danmark og starte mit eget konditori, siger Ana Siason.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger til DR Syd, at Udlændingenævnet er et uafhængigt, domstolslignende organ, og at hun derfor ikke har mulighed for at gå ind i den konkrete sag.

Udlændingenævnet behandler klager på udlændingeområdet vedrørende blandt andet afgørelser om familiesammenføring og afgørelser om tidsubegrænset opholdstilladelse.