Politikere vil stoppe planlagte byggeprojekter: Massiv tilflytning udfordrer omegnskommuner

I Silkeborg og andre omegnskommuner diskuterer byrådspolitikerne, om der er en grænse for, hvor meget nyt der skal bygges.

I flere omegnskommuner er tilflytningen af småbørnsfamilier så massiv, at kommunalpolitikerne har svært ved at skaffe børnehave- og vuggestuepladser nok. (Foto: Grafik: Lærke Kromann)

De seneste mange år har landets kommuner sukket efter småbørnsfamilier og spyttet hundredetusindvis af kroner i slogans og kampagner for at få flere til at flytte til provinsen.

Nu er drømmen flere steder blevet til virkelighed, og det skaber helt nye udfordringer og prioriteringer for omegnskommunernes byrådspolitikere.

Det betyder blandt andet, at det kniber med at skaffe institutionspladser nok i byer som Sorø, Lejre, Høje-Taastrup, Assentoft, Horsens, Galten, Virring, Balle og Kjellerup, og at byrådspolitikerne i mange af omegnskommunerne nu er tvunget til at diskutere, om der er en grænse for, hvor hurtigt byens udvikling skal gå?

DR Nyheder zoomer ind på Silkeborg Kommune og bringer nedenfor fire spidskandidaters synspunkter og løsningsforslag.

Enhedslisten: Boligbyggeri bør bremses de næste tre-fire år

Der skulle nok have været lagt en dæmper på boligbyggeriet i Silkeborg for et par år siden, erkender Peter Sig Kristensen, der sidder i byrådet for Enhedslisten. (Foto: PRIVATFOTO)

Peter Sig Kristensen sidder i Silkeborg Byråd for Enhedslisten, og han erkender, at politikerne i Silkeborg Kommune ikke har været gode nok til at forberede og reagere på den store tilflytning af småbørnsfamilier.

- Der bliver bygget rigtig mange nye boliger, og vi burde have trukket bremsen på nye lokalplaner for et-to år siden. Det gjorde vi ikke, og det kan vi se konsekvenserne af nu, siger han.

Peter Sig Kristensen erkender også, at byrådet så sent som i foråret vedtog en ny lokalplan med endnu flere boliger i området Balle, vel vidende at der ikke er plads nok til daginstitutioner.

Peter Sig Kristensen taler om en urbanisering inden for Silkeborg Kommune og mener, at kommunen ikke bør sætte nye boligprojekter i gang, i det der kendes som motorvejsbæltet omkring Silkeborg by de næste tre-fire år.

- I de områder skal vi koncentrere os om at bygge daginstitutioner og nye skoler, og så skal vi forsøge at få folk til at rykke til byområderne længere væk fra Silkeborg by, siger Peter Sig Kristensen og tilføjer

- Det vil sikkert betyde, at vi ikke kan fortsætte med at have en vækst på 1.000 nye indbyggere hvert år, men det vil skabe en mere balanceret kommune.

Venstre: Et aktivt handelsliv kræver tilflyttere

Byrådsmedlem for Venstre Helga Sandorf Jacobsen erkender, at Silkeborg Kommune har været for langsom til at få bygget nye daginstitutioner, men tilflytterboomet var umuligt at forudse, mener hun. (© venstre)

Helga Sandorf Jacobsen er byrådsmedlem for Venstre, og hun glæder sig over den store tilflytning til Silkeborg Kommune.

- Hvis vi vil bibeholde et handelsliv og gode faciliteter, så skal der tilflyttere til, siger hun.

Men har I som politikere ikke været lidt for lang tid om at reagere på de mange nye tilflyttere - I står jo nu med akut mangel på blandt andet børnehavepladser?

- Det kan man måske godt sige, men det tager jo tid at bygge nyt og særligt lige nu, hvor vi oplever højkonjunktur, svarer Helga Sandorf Jacobsen.

Hun kan dog godt forstå, hvis der er tilflyttere til kommunen, som mener, de skal køre for langt for at få deres børn passet.

- Vi havde faktisk en løsning i form af private daginstitutioner, men det har den nuværende regering stukket en kæp i hjulet for, tilføjer hun med henvisning til den aftale om nomering, som et flertal sammen med regeringen vedtog i december, og som forhindrer private udbydere at trække overskud ud af daginstitutioner.

Helga Sandorf Jacobsen ser dog ikke noget problem i, at Silkeborg Kommune bliver ved med at vokse med mere end 1.000 nye borgere om året.

- Men det kommer til at kræve noget af os politikere i forhold til udvikling og planlægning. Vi har forsøgt at udvikle rigtig meget i de mindre bysamfund, hvor der er plads i skoler og institutioner, men vi kan jo ikke bestemme, hvor folk skal flytte hen, siger hun.

Nye Borgerlige: Udviklingen er gået for stærkt

Jan Beck-Nielsen stiller op til efterårets kommunalvalg for Nye Borgerlige. (Foto: DR Nyheder)

Jan Beck-Nielsen er nyopstillet spidskandidat for Nye Borgerlige. Han sidder ikke i Silkeborg byråd endnu, men stiller op til efterårets kommunalvalg og går blandt andet til valg på, at stoppe alle planlagte byggeprojekter og genoverveje, om der virkelig skal bygges så meget nyt.

- Tingene er gået alt for stærkt i Silkeborg Kommune. Når det går op for folk, hvad der er ved at ske med Silkeborg by, så får vi et kæmpe problem, siger Jan Beck-Nielsen og tilføjer:

- Jeg synes, vi skal stoppe op og lige tænke os om en gang mere: Vil vi eksempelvis have et højhus på 70 meter til at stå inde midt i centrum?

Hvordan hænger et stop for alle planlagte byggeprojekter sammen med, at der akut mangler over 100 vuggestue- og børnehavepladser, og at der formentligt vil komme til at mangle tilsvarende skolepladser de kommende år?

- Anlægsstoppet skal primært være fokuseret på private projekter, hvor vi ser, at der i øjeblikket bliver bygget rigtig mange nye boliger. Der skal heller ikke gives tilladelser til nye store projekter. Pengene skal prioriteres til at bygge de offentlige projekter, som der er akut brug for, svarer Jan Beck-Nielsen.

Hvis ikke kommunen formår at skaffe nok pladser i institutionerne, frygter Nye Borgerlige-kandidaten, at tilflytterne vil forlade kommunen igen.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis nogle af de nye børnefamilier er skuffede over, at der ikke er institutionspladser nok. Jeg frygter, at kvaliteten vil blive så ringe, at indbyggerne til sidst vil fraflytte kommunen igen, og så står vi med en masse tomme boliger og offentlige bygninger, siger Jan Beck-Nielsen.

SF: Silkeborg er et fantastisk sted, og vi har plads nok

Hans Okholm (SF) er formand for Plan- og Vejudvalget og mener ikke, at de mange tilflyttere til Silkeborg udgør et problem. (Foto: DR Nyheder)

Hans Okholm sidder i byrådet for Socialistisk Folkeparti og er formand for Plan- og Vejudvalget. Han erkender, at en massive tilflytning til Silkeborg de seneste år er kommet bag på lokalpolitikerne, og at det blandt andet har skabt udfordringer med at skaffe institutionspladser nok.

- Man kan måske sige, at vi ikke har været gode nok til at forberede os, men ingen kunne forudse, at så mange ville synes, at Silkeborg er blevet så lækker, siger han og mener, at tilflytningen skyldes den nye motorvej, og at kommunen har udråbt sig selv til at være landets outdoor-hovedstad.

Kan du forstå, hvis nogle børneforældre er skuffede over, at deres børn skal passes meget langt væk eller i en omkørende bus?

- Ja, det kan jeg godt. Men vi har også lært, at børn, der er ude i naturen, er mere modstandsdygtige. Det er ikke et problem, så længe det er godt vejr, men vi skal have fundet en løsning til, når det bliver koldere. Eksempelvis kunne forsamlingshusene rundt omkring tages i brug som midlertidige institutioner, svarer Hans Okholm.

Papirtårnet i Silkeborg midtby er 70 meter højt og har et fodaftryk på 500 kvadratmeter. I byrådet stemte Dansk Folkeparti, Venstre, Radikale Venstre og SF stemte for byggeriet, mens Enhedslisten, Socialdemokratiet, Alternativet og Det Konservative Folkeparti stemte i sin tid stemte imod. Tårnets udseende og placering diskuteres stadig i Silkeborg i dag, hvor de fleste af boligerne er i brug. (Foto: (C) DR Nyheder)

Flere mener, at udviklingen går for stærkt, kan du forstå det?

- Jeg mener bestemt ikke, man skal lave et anlægsstop (stoppe med at bygge nyt, red.). Vi skal bremse op, der hvor vi har udfordringer, og så laver vi de daginstitutioner og skoler, der skal til. Og så starter vi op igen, siger Hans Okholm og nævner Funder og Gødding som eksempler på steder, hvor byggeri af nye boliger faktisk allerede er blevet sat midlertidigt på pause.

Men kan de mange nye byggeprojekter ikke blive på bekostning af de kvaliteter, der er ved Silkeborg?

- Nej. Den seneste lokalplan sætter eksempelvis gang i et helt nyt område med plads til 7.000 borgere. Det er tænkt bæredygtigt både i forhold til faciliteter og natur. Vi er blevet bedre til at tænke udviklingen ind i det DNA, som Silkeborg har med skovene, søerne og handelslivet. Det her skal vi nok kunne håndtere, svarer Hans Okholm.

FacebookTwitter