Politikere vil stramme politiets dataarbejde efter telesag

Partier fra begge sider af Folketinget giver eksperter ret - kvalitetskontrol bør blive bedre.

Politikere på tværs af Folketinget mener, at der er god grund til at stramme op på politiets datakontrol efter teledatasag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Politikere fra begge fløje af Folketinget mener, at der er behov for at stramme op på datakontrollen i politiet.

Reaktionen kommer, efter at flere eksperter i nyhedsmagasinet 21 Søndag peger på, at teledatasagen kunne være opdaget før, hvis man havde lavet regelmæssige kontroltjek.

- Det er dybt rystende, at man har forsømt at kvalitetssikre de vigtigste data, og det er faktisk et af de centrale spørgsmål i hele denne sag, siger Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard (R).

Lavede fejl i otte år

Den såkaldte teledatasag begyndte i 2018, hvor efterforskere opdagede, at der var mangler i de teledataoplysninger, som politiet bruger til blandt andet at kortlægge mistænktes færden.

Senere kom det frem, at Rigspolitiets it-system havde leveret fejlbehæftede data i otte år. Det betyder, at flere end 10.000 straffesager nu skal granskes for at se, om bevismaterialet holder vand. Samtidig er en række mistænkte blevet sat på fri fod, fordi der måske er fejl i bevismaterialet.

Der er 35.540 mobilantenner registreret i Danmark og omkring 13.000 mobilmaster. De tegner her et Danmarkskort. (Grafik: Torben Rune)

Afventer redegørelse

Regeringens støtteparti SF afventer nu en redegørelse fra Rigspolitiet. Alt efter, hvad der kommer frem, så kan det blive nødvendigt at lovgive om en fast kvalitetskontrol af vigtigt bevismateriale.

- Jeg vil i første omgang lade det være op til de tekniske eksperter, hvordan det skal gøres, og om det kræver lovgivning. Men det står fast, at der er behov for mere kontrol, siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).

Dansk Folkeparti mener, at politiet skal have tilført flere midler, så noget lignende ikke kan ske igen.

- Det er utroligt, at man ikke har været mere påpasselig med at sikre sig, at de data, man fik, end ikke var mere korrekte. Det er vigtigt, at det nu kommer frem, hvordan det kan være, at man har været så sløset, så skandalen først bliver opdaget så sent, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Også hos Venstre konstaterer retsordfører Inger Støjberg, at der er grund til at se nærmere på Rigspolitiets kvalitetskontrol for at undgå en eventuel gentagelse i fremtiden.

Vil du forstå hele teledata-skandalen? Så se med her:

Facebook
Twitter