Politikere vrede over EU-doms betydning for politiet: 'Jeg er dybt rystet - tænk, hvis der sker et drab i aften'

Foreningen imod Ulovlig Logning foreslår løsning, så politiet fortsat kan bruge teledata i alvorlige sager.

Søren Pape Poulsen mener, at der skal gøres noget nu, så politiet igen kan benytte teledata i sager om grov kriminalitet. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Opdateret med rettelse: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at Foreningen imod Ulovlig Logning anerkendte, at teledata var et vigtigt redskab. Dette er ikke korrekt. De mener det modsatte. Artiklen er opdateret med et nyt citat. DR Nyheder beklager fejlen.

Hvis der sker en voldtægt i nat eller et drab, så vil politiet være afskåret fra at benytte teledata, når de skal opklare sagen.

Det står klart efter en dom ved EU-domstolen tidligere på måneden.

Her kiggede domstolene på en irsk drabssag fra 2013, hvor politiet alene opbyggede sagen omkring teledata, og deres vurdering var, at det var brud på retten til privatliv.

Dommen betyder derfor, at dansk politi ikke længere kan få udleveret oplysninger fra teleselskaber, medmindre der efterforskes sager om terror.

Og det er vanvittigt, mener tidligere justitsminister og formand for Konservative Søren Pape Poulsen.

- Jeg er dybt rystet. Tænk, hvis der skete et nyt Mia-drab i aften, hvor der efter mine oplysninger er blevet brugt teledata til at finde en anholdt - det er slet ikke til at holde ud at tænke på, hvis man ikke kan bruge det her, siger han til DR Nyheder.

- Det kan få den konsekvens, at der er sager, som man kunne opklare eller være tæt på, hvor man nu ikke må bruge de oplysninger. Man vil for eksempel ikke kunne følge en telefon en aften, hvor en er blevet myrdet. Det er helt vanvittigt, det her.

- Kan det ikke give god mening, at det ikke er alle vores data, som kan bruges til alt muligt?

- Man skal huske, at man skal have en dommerkendelse for at bruge teledata - og derfor er det helt vanvittigt, hvis man ikke kan bruge teledata til at opklare en mordsag.

Dermed er han på linje med flere myndighedskilder, som overfor DR Nyheder kalder situationen træls.

Det samme er retsordfører for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg:

- Jeg er uenig i den dom - det betyder, at det bliver sværere for vores myndigheder at opklare forbrydelser.

Forening har mulig løsning

Hos Foreningen imod Ulovlig Logning mener man i modsætningen til Søren Pape Poulsen ikke, at der er tale om et vigtigt redskab.

- Det er ikke rigtigt, at det er vigtigt. Det er et godt redskab, fordi det gør det nemmere for dem, men jeg mener, at politiet sagtens kan bruge en række af værktøjerne.

- Det gør det meget nemt at bekræfte fordomme for politiet, så det kan også være et negativt redskab.

Foreningen mener, at afgørelsen er til gavn for danskerne.

- Det her med at alt bliver gemt uden anledning, skaber en konstant følelse af overvågning, og sådan skal det ikke være, siger talsperson for foreningen, Rasmus Malver, til DR Nyheder.

Foreningen har selv en ide til, hvordan man kan løse problemet, så politiet også kan bruge teledata i andet end terrorsager.

For selvom teleselskaberne ikke må logge danskerne teledata i et år, så gemmer de stadig logningsoplysninger i to uger for at kunne rette fejl i deres netværk.

- Man skal vente til, at man har en konkret anledning som for eksempel Mia-sagen. Så kan politiet gå til en dommer og sige, at på grund af den her konkrete sag så vil vi gerne have det, som Teleselskaberne har gemt til fejlretning.

- Når der så sker noget, går man til en dommer og siger, at der har været kriminalitet et sted, så derfor vil vi gerne sikre alt det, der ligger på teleselskabernes servere i forvejen for at sikre, at det ikke bliver slettet.

- Derefter fortæller man så offentligheden, at det har man gjort.

- Men bliver det ikke en mere kompleks opgave for teleselskaberne med den løsning?

- Teleselskaberne vil skulle igennem mindre, og det vil kun være, når politiet har et behov for data. Så formentlig vil teleselskaberne få færre anmodninger end i dag, siger Rasmus Malver.

- Der er også et politisk spørgsmål: Skal det være let for telebranchen, eller skal borgerrettighederne overholdes?

Justitsminister: Arbejder på løsning

Justitsminister Nick Hækkerup (S). (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Politiet og anklagemyndigheden benytter sig i stor stil af teledata i sager om alvorlig kriminalitet.

Ofte sker det, når en mobiltelefon registreres på en af de mange telemaster. På den måde kan politiet klarlægge en gerningsmands færden.

Det er blandt andet sket i sagen, hvor radiovært Nedim Yasar blev dræbt.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen i dag, men i et skriftligt citat til DR Nyheder slår han igen fast, hvordan han har det med dommen:

- Jeg er meget ærgerlig over EU-Domstolens afgørelse.

Han skriver desuden videre, at man vil tage spørgsmålet om teledata op på EU-niveau.

- Justitsministeriet arbejder lige nu sammen med myndighederne og branchen om at finde en holdbar løsning.

- Samtidig vil regeringen tage spørgsmålet om adgang til loggede oplysninger til bekæmpelse af grov kriminalitet op på EU-niveau. Jeg mener nemlig fortsat, at politiet skal have de bedst mulige redskaber til kriminalitetsbekæmpelse.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet, men her ønsker man ikke at stille op.

Præcisering: Foreningen imod Ulovlig Logning blev i en tidligere udgave af denne artikel omtalt som Forening mod logning, men det er ændret til foreningens officielle navn.