Politikerne opfordrer politiet til at se nærmere på sugardating-sider

Flere partier vil have politiet i aktion, fordi DR har fundet prostitutionslignende annoncer på sugardating-hjemmesider.

(Foto: Foto: Emil Helms - Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix - collage: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

- I min optik er det rufferi, der foregår.

Det mener SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, efter hun er blevet præsenteret for DR Nyheders unikke indblik i, hvad der foregår på de to danske sugardating-hjemmesider, sugardaters.com og sugardating.dk.

På siderne har DR Nyheder fundet en række profiler, som ifølge flere eksperter, herunder juraprofessor Sten Schaumburg-Müller ligner prostitutionsannoncer eller er "ret oplagte prostitutionsannoncer".

- Hjemmesiden lukker øjnene for, at der foregår prostitution på deres platform, siger Karina Lorentzen.

Selv har hun blikket skrapt rettet mod sugardating-siderne. Og det vil hun også have politiet til.

- Jeg vil klart opfordre til, at politiet kigger nærmere på det her. Og jeg påtager mig gerne ansvaret for at sende materialet videre, så vi kan få det afprøvet, siger Karina Lorentzen.

Det bakker hendes borgerlige kollegaer op om.

- Jeg opfordrer politiet til at undersøge, om de her forhold er strafbare, siger Preben Bang Henriksen, som er retsordfører hos Venstre.

- Så kan vi afprøve, om den her bestemmelse rækker så langt, at det bliver unødvendigt at lave ny lovgivning, istemmer retsordfører hos Konservative, Britt Bager.

Sugardating-siderne har nemlig været centrum for debat om rufferi-lovgivningen.

Digitale platforme skal omfattes af rufferi-lovgivningen

Allerede i januar stillede Karina Lorentzen sig på Folketingets talerstol for at foreslå en opdatering af straffeloven, som lige nu siger, at ingen må tjene penge på andres salg af seksuelle ydelser.

Rufferi, som den slags hedder, bringer associationer til bordelmuttere og hætteklædte alfonser på mørke gader. Men SF vil også have digitale platforme omfattet af den såkaldte rufferi-paragraf, hvis de ligeledes tjener penge på at brugerne sælger seksuelle ydelser.

- Og det gør de jo åbenlyst. Den her platform tjener penge på medlemskaber. Og når de beder folk om at ændre teksten, så ændrer de jo ikke hensigten med at være der, siger Karina Lorentzen.

Her taler hun om DR Nyheders afsløring af, at hjemmesiden sugardaters.com i første omgang har afvist 77 kladder til profiltekster som værende "prostitution eller prostitutionslignende adfærd" for derefter at godkende de samme brugere - blot med en anden profiltekst.

Ligesom Karina Lorentzen, vurderer en juraprofessor overfor DR Nyheder, at brugernes intentioner med at være på siden sandsynligvis ikke ændrer sig, bare fordi profilteksten gør.

Et andet sted på Christiansborg sidder Preben Bang Henriksen på sit kontor og bladrer i straffeloven. Han kender den ellers ret godt i forvejen. Udover at være retsordfører i Venstre, har han nemlig været forsvarsadvokat i strafferet i over 40 år.

- Det er helt tydeligt, at man bare ændrer teksten for at få det til at se lovligt ud. Hensigten ligger i den første annonce. Jeg kunne sagtens forestille mig, at det kunne bære igennem til en strafferetslig dom i rufferi-bestemmelsen, siger Preben Bang Henriksen.

Og blandt andet fordi Preben Bang Henriksen tror, at de her hjemmesider kan dømmes efter straffeloven, som den ser ud nu, bakker han ikke op om en lovændring.

- Vi er fuldt opmærksomme på problemstillingen her i Venstre. Men dét, som skal ske, er, at politiet og anklagemyndigheden skal kigge på de her sider.

Preben Bang Henriksen (V) tror, det bliver svært at løfte bevisbyrden i en lov mod sugardating-sider, og vil ikke lave "flere love, som vi ikke kan bruge i praksis". (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Da SF i januar tog lovændringsdebatten op i Folketinget, nedsatte justitsministeren en undersøgelse af, om straffeloven allerede favner digitalt rufferi. Den glæder Britt Bager sig meget til at se.

- Jeg forventer mig meget af den undersøgelse, fordi det her er et område, som udvikler sig hele tiden. Vi skal selvfølgelig kunne sidestille en digital og en fysisk mellemmand i 2021, hvor vi lever i et meget digitalt samfund, siger hun.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afventer også arbejdsgruppens undersøgelse af rufferi-loven og forventer, at den kommer inden året er omme.

Det skriver han i et skriftligt svar til DR Nyheder.

- Sugardating er et fænomen, som vi skal se kritisk på, fordi det kan have alvorlige konsekvenser for unge mennesker og i sidste ende være en vej ind i prostitution, skriver justitsministeren desuden.

Rykker prostitutionen ikke bare et andet sted hen?

Vi har også haft nogle organisationer i røret. Digitalt Ansvar, som arbejder for mere fokus på netop digitale aktørers ansvar, opfordrer ligeledes politiet til at kigge på, om siderne fungerer som mellemmænd.

- Og det er virkelig vigtigt, at politiet og anklagemyndigheden overvejer, om man kan benytte sig af straffeloven her, så det vil vi opfordre dem til at gøre, siger foreningens næstformand, Ask Hesby Krogh.

Organisationen RedenUng rådgiver unge, som har oplevet problemer med blandt andet sugardating. Og organisationens råd til politikerne er faktisk ikke at lovgive specifikt mod sugardating-hjemmesiderne.

- Det er en god ide, at sikre, at hjemmesiderne overholder det, de lover. Men både tilbud og salg af sex foregår overalt på de sociale medier. Så man er nødt til at kigge langt bredere ud, siger Mads Andersen Høg, der er teamleder i RedenUng.

Det er Karina Lorentzen opmærksom på.

- Det er jo klart, at det formentlig rykker over til andre steder, og så må vi forsøge at få løst den problemstilling, siger hun.

Udover at Karina Lorentzen gerne vil anmelde siderne til politiet, ser hun også frem til Justitsministeriets arbejde med rufferi-lovgivningen.

- Jeg er utålmodig efter, at vi får ændret det sæt regler. Det er klart.

DR Nyheder har forelagt kritikken for de to sugardating-hjemmesider og spurgt om et interview, men hverken sugardating.dk eller sugardaters.com har svaret på vores henvendelser.

Sugardaters.com udtalte i foråret følgende til DR Nyheder, da de blev forelagt en lignende kritik: - Sugardaters er et datingsite som alle andre datingsites. Vi opfordrer ikke til sex for penge. Vi tillader ikke profiltekster der minder om massageannoncer, henstillinger til sex eller tilsvarende, skrev sitet i en mail.

Facebook
Twitter