Politikernes eget Facebook-ansvar

To IT-eksperter mener, at det er politikernes eget ansvar at tjekke deres Facebook-grupper. SF's Steen Gade har undskyldt til Pia Kjærsgaard.

Billede fra Facebook-gruppen Danmarks Løver, Hvor Pia Kjærsgaard portrætteres med nazi-uniform. (Foto: facebook © facebook)

Efter Ditte Okmans farvel som Venstres pressemedarbejder ruller nu en ny, politisk Facebook-sag gennem Christiansborg.

Det sker efter 21-Søndags afsløringer af, at de to SF'ere Kamal Qureshi og udenrigsordfører Steen Gade lige indtil udsendelsen var med i en Facebook-gruppe, der i en række fotos fremstiller Pia Kjærsgaard og resten af Dansk Folkeparti som tyske nazister i uniform.

Decideret dumt

- Det er decideret dumt, og derfor har jeg også besluttet, at jeg aldrig mere vil være med i en gruppe. Jeg har aldrig været inde på den gruppe, siden jeg åbenbart trykkede på knappen dengang, siger Steen Gade til DR Update og tilføjer, at han har skrevet et undskyldende brev til Pia Kjærsgaard og resten af DF.

Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, kræver nu, at Villy Søvndal beklager på sit partis vegne.

Politikernes ansvar

Facebook-gruppen, som de to SF'ere har været medlem af, hedder Danmarks Løver - modstandsbevægelsen mod DF's besættelsesmagt. Gruppen har pt 32,234 medlemmer, og alle kan tilmelde sig og lægge billeder ind.

- Det her er ikke et medie, man kan kontrollere på samme måde som en radio performance. Politikere har et øget ansvar og skal tænke sig endnu mere om end os andre, der også skal tænke os om, siger Jakob Lindaa Jensen, forsker i internet-adfærd og lektor på Århus Universitet.

Han påpeger, at netop politikere skal være ekstra opmærksomme, da de har op til 5-6000 venner, som følger deres aktiviteter.Ny problematikKommunikationsrådgiver i Advice Digital og ekspert i online-kommunikation, Anna Ebbesen, giver også politikerne skylden for fadæsen.

- Det er politikernes eget ansvar. Hvis de er voksne nok til at melde sig ind i en gruppe, er de også ansvarlige for at følge med i, hvad der sker i gruppen, siger Anna Ebbesen til dr.dk.

Som en formildende omstændighed påpeger hun, at vi står overfor en helt ny problematik.

- Facebook er forholdsvist nyt, så vi skal lige nu vende os til, hvad der sker. De her sager er med til at skabe fokus på problemerne, siger hun.

Det er farligt

En anden problematik er, at mange politikere har andre til at opdatere deres Facebook-profil.

- Det kan være farligt at have andre til at varetage ens facebook-profil. Der må man være virkelig obs på, hvilke grupper, man bliver meldt ind i, og hvilke signaler, man sender. Tænk på, at det her jo kommer på skrift. Det kan ses og dobbelttjekkes flere år bagud, hvis man har været eller er med i en gruppe, påpeger hun.

Sådan undgås det

Her er Anna Ebbesens råd til at undgå at komme i lignende situation.

- Gennemgå dine grupper. Tjek, om du stadig vil stå inde for dem og lægge navn til dem, og hvis ikke, meld dig ud straks, nøjagtigt som du ville melde dig ud af et parti, du ikke sympatiserer med længere. Husk også på, at hvis man som et kendt ansigt er tilmeldt, kan det skabe ekstra popularitet om en gruppe, siger Anna Ebbesen.

Facebook
Twitter