Politisk aftale: Færre, men større vindmøller

Bred aftale om at tilpasse nationalt testcenter til større vindmøller ved Høvsøre skal sikre Danmarks førerposition på grøn teknologi.

En af vindmøllerne ved Høvsøre Testcenter, der i fremtiden - med vingespidsen - kan få en højde på 275 meter. (Foto: © Peter Brøndsted - DR Nyheder)

Ved testcentret nord for Nissum Fjord skal møllerne nu vokse fra 200 meter til 275 meter i højden.

Det sker, efter et bredt politisk flertal i Folketinget er blevet enige om, at to af de syv vindmøllestandpladser skal nedlægges ved centeret for at kunne teste endnu større vindmøller.

Det skal ifølge politikerne sikre Danmarks førerposition på grøn teknologi og for at styrke den grønne omstilling.

Direktøren for Green Power Danmark, Kristian Jensen, glæder sig over aftalen.

- Vi har løbende brug for, at vindmøllerne bliver større og mere effektive. Vi har blandt andet 30.000 arbejdspladser i vindmølleindustrien herhjemme, fordi vi har været gode til at skabe de nyeste, bedste og mest effektive vindmøller. Og det kræver, at man kan teste.

Vestas og Siemens Gamesa skal nok få udviklet de nye store vindmøller med eller uden Danmarks hjælp, men med den nye aftale sikrer vi, arbejdspladser bliver herhjemme, mener direktøren for Green Power Denmark.

- At vi har arbejdspladserne i Danmark på trods af, at vi har nogle af de højeste lønninger i Europa, skyldes den her interaktion mellem ingeniørerne, smedene og elektrikerne til at kunne lave de nyeste forsøg.

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance anerkender i den nye aftale, at der er øgede gener, hvis der opstilles højere møller.

7000 skattefrie kroner om året til naboer

Derfor er de i den nye aftale også blevet enige om en række kompenserende tiltag for naboer og lokalområdet.

Det indebærer blandt andet en ny bonusordning på 7000 skattefrie kroner per år til naboerne til de nationale testcentre ved Høvsøre og Østerild, hvis de bor inden for 4,5 gange den maksimale møllehøjde.

Talsmand for Fjaltring-trans beboerforening Anders Bune ved Høvsøre Testcenter. På billedet kan du se tre af de fem vindmøller, der bliver højere i fremtiden. (Foto: © Peter Brøndsted - DR Nyheder)

Den nye ordning er udregnet efter, hvad testcenteret kan klare økonomisk, fortæller Signe Munk, der er SF's klima-, energi- og forsyningsordfører.

- Det er en balance mellem, at testcenteret kan fungere økonomisk, men også at naboerne oplever at få noget ud af det. Og så er bonusordningen et nyt tiltag, som bliver lagt ovenpå det, der allerede er. Blandt andet, hvis man har værditab, så får man også kompensation.

Men det er ikke alle naboer, der kan blive.

Naboer vil ikke jages fra hus og hjem

Større møller betyder, at to grunde bliver eksproprieret, to bliver tilbudt at blive opkøbt, og otte får mulighed for selv at ønske opkøb.

Og det er de ikke tilfredse med, fortæller talsmanden for Fjaltring-trans beboerforening, Anders Bune.

- For år tilbage, der skrev de til den gård, der ligger nærmest og skal eksproprieres, at man vil kun forhøje den nordligste mølle, hvis det bliver en frivillig handel, og så ganske få år efter er det ikke længere en frivillig handel.

Tidligere er der nedlagt otte ejendomme i Fjaltring, der huser cirka 100 ejendomme. Nu kan de risikere, at der nedlægges tolv mere, og det er en stor procentdel af byen, mener Anders Bune.

- Vi er kendt som en aktiv landsby, hvor der foregår rigtig mange ting. Det er jo klart, at når folk ikke kan bo her, så kommer der ikke børn i vores skole eller handel hos vores købmand, så vi frygter rigtig meget, at man er ved at nedlægge Fjaltring.

Talsmanden understreger, at de ikke er modstandere af den grønne omstilling. De var selv med til at sætte vindmøller op for 40 år siden. Men Anders Bune mener, at byen har gjort, hvad de kunne.

- Det er ikke kun testcentrets møller, jeg kan se fra mit hus. Jeg kan se omkring 100 gennem vinduet. Vi har givet vores del og ydet vores part, men vi vil ikke jages fra hus og hjem.

Naturen vil også blive ramt af de nye store møller. Derfor indebærer aftalen også planer for miljøet i området, forklarer SF's klima-, energi- og forsyningsordfører, Signe Munk.

- Aftalen er indrettet sådan, at der skal laves et kompenserende tiltag, så der kommer et nyt vådområde til de steder, hvor fuglearter ikke længere kan have det levested, som de havde før. Så bliver der også udlagt 35 hektar ny natur som erstatning for det, der bliver påvirket.