Politisk fejl truer den danske kulturarv

Tilskuddet til bevaring af dansk kulturarv falder med 20 procent efter nye regler for moms.

Den danske kulturarv er ikke længere kun truet af råd, kulde og generelt dårlige opbevaringsforhold. Et hidtil uset problem med moms på statstilskuddet til bevaring truer nu den danske fællesarv

- Det er ret kritisk, for det er et område, hvor vi allerede mangler penge. Det viser rigsrevisionens rapport også, siger Ulla Schalz, museumschef og medlem af bestyrelsen for Organisationen Danske Museer, til Kulturen på NEWS.

Tilskud til bevaring falder med 20 procent

Det er støtten til landet syv konserveringscentre, der nu rammes. Det er centre, som spiller en afgørende rolle for bevaringen af den danske kulturarv

Men en ændring i museumsloven fra 2013 betyder, at der i fremtiden skal betales moms af statstilskuddet. Og dermed falder tilskuddet til bevaring af den danske kulturarv med 20 procent.

Karen Urht er leder af Bevaringscenter Næstved, som er et af de syv centre, der til sammen modtager 13 millioner kroner årligt i statstilskud. Nå der skal trækkes moms af de penge, får det konsekvenser, fortæller hun.

- Jeg skal til at fyre medarbejdere, hvis vi får færre penge. Og det går udover vores service, men det kan også betyde, at vi ikke får oprettet de magasiner til bevaring, som der er behov for. Og det er et stort problem, siger Karen Uhrt til Kulturen på NEWS.

En klokkeklar fejl

I forvejen er der så massive problemer med bevaringen af kulturarven, at Rigsrevisionen i flere omgange har rettet kritik af både museer og Kulturministeriet.

Hos De Radikale erkender kulturordfører Marlene Borst Hansen, at der er begået en klokkeklar fejl.

- Vi har sovet i timen. Der er begået fejl i forbindelse med lovarbejdet. Og når politikere begår fejl, skal politikerne også rette op på dem. Det er vi forpligtet til, siger Marlene Borst Hansen til Kulturen på NEWS.

I midten af marts mødes folketingets kulturordførere for at finde en løsning på problemet.

/ritzau/