Politisk flertal efter fangeflugt: Sikkerheden skal skærpes for varetægtsfængslede

S, SF og DF bakker alle op om forslag fra Fængselsforbundet.

Venstre Fængsel hvorfra en varetægtsfængslet i onsdags stak af. (Foto: Lars Laursern (illustration Morten Fogde Christensen) © (c) DR/Scanpix)

Jordnært og snusfornuftigt.

Sådan lyder ordene fra SF's retsordfører, Karsten Hønge, efter at Fængselsforbundet i går foreslog, at man skal skærpe sikkerheden for varetægtsfængslede.

Forslaget kom på baggrund af, at det onsdag lykkedes en varetægtsfængslet mand at flygte fra Vestre Fængsel, efter at en besøgende havde byttet plads med den indsatte.

Derfor ønsker Fængselsforbundet, at alle varetægtsfængslede skal bære id-kort. Ligesom det allerede er tilfældet for indsatte, der afsoner en dom.

Et forslag, der får utvetydig opbakning fra SF.

- Det er ikke en unødig indgriben i forhold til de indsatte, og det er heller ikke unødigt bureaukratisk for de ansatte. Det kan jeg godt støtte, siger retsordfører Karsten Hønge.

Hermed er han helt i tråd med både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som begge bakker op om forslaget, som også indeholder, at den besøgende skal blive på besøgsafdelingen, indtil den indsatte person er tilbage i sin celle.

- Det er fornuftigt at skærpe muligheden for at undslippe fængsler på alle mulige måder, og Fængselsforbundet har fremlagt gode konkrete forslag, som vi skal se at få implementeret, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Den undslupne fange er stadig på fri fod, oplyser Københavns Politi.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at kommentere det konkrete forslag, før de har afsluttet en redegørelse af flugten i onsdags.

Flugtforsøg er sjældne

Det sker fortsat sjældent, at indsatte og varetægtsfængslede stikker af fra danske fængsler.

Af Kriminalforsorgens seneste statistik på undvigelser fremgår det, at der i 2016 kun var én enkelt flugt fra et arresthus, hvor en indsat overvandt "fysiske hindringer" uden at blive pågrebet af fængselspersonale.

Flere gange om året lykkes det dog fanger at flygte fra lukkede fængsler og arresthuse i forbindelse med ophold på udendørsarealer, under transport til en retssal, ved hospitalsophold og lignende. I 2016 har Kriminalforsorgen registreret 14 af den slags undvigelser.